Gifruzie verdeelt Nieuw-Zeeland

Ratten zijn niet welkom in Nieuw-Zeeland, waarschijnlijk kwamen ze in de dertiende eeuw mee in de kano's van de Maori. Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw-Zeeland strooit met helikopters gif om uitheemse dieren uit te roeien, tot woede van activisten.

Er zijn weinig onderwerpen die de gemoederen in Nieuw-Zeeland zo kunnen beroeren als natuurbescherming, blijkt uit een hoog oplopend debat over de bestrijding van uitheemse diersoorten. Leugens, scheldpartijen en intimidaties zijn aan de orde van de dag. Premier Jacinda Ardern is zelfs met de dood bedreigd. De lokale krant Otago Daily Times beschuldigde betrokken activisten van ‘fanatisme dat grenst aan overzees terrorisme’.

Inheemse diersoorten zijn in Nieuw-Zeeland kwetsbaar, omdat zij zich hebben ontwikkeld in afwezigheid van zoogdieren, afgezien van enkele vleermuissoorten. Dat maakt sommige lokale vogels en reptielen makkelijke prooien voor bijvoorbeeld ratten, die waarschijnlijk in de dertiende eeuw voor het eerst arriveerden in kano’s van de Maori. Of voor hermelijnen, die meekwamen met Europese kolonisten. Om de oorspronkelijke soorten te redden, heeft Nieuw-Zeeland in 2016 het programma ‘Roofdiervrij 2050’ gelanceerd. De autoriteiten hopen daarbij op wetenschappelijke doorbraken, zoals een gen dat ratten onvruchtbaar maakt.

Gif 1080

Maar zolang zulke oplossingen er niet zijn, strooit de overheid op grote schaal het gif ‘1080’, oftewel sodiumfluoracetaat tegen ratten en andere uitheemse soorten. Helikopters gooien balletjes met het gif in ruige en afgelegen gebieden waar het zetten van vallen lastig is. De staat bezit in Nieuw-Zeeland een derde van het land en op bijna een vijfde daarvan is al 1080 gestrooid. En met effect, want in bossen waar het middel is verspreid neemt het aantal vogels flink toe.

Maar het gif is omstreden. Tegenstanders demonstreerden afgelopen jaar in de hoofdstad Wellington en deponeerden dode vogels bij het parlement. Activisten draaiden wielbouten los van auto’s van milieu-ambtenaren, dreigden gif-heli’s neer te schieten en intimideerden ambtenaren en politici. Een boswachter vertelde aan journalisten dat hij noodgedwongen enige tijd beveiligers bij zijn huis had staan. “Twee weken lang sliep ik met een geweer onder mijn bed.”

De activisten hekelen de willekeur van het 1080, omdat de balletjes ook door andere dieren kunnen worden opgegeten. Dit komt inderdaad af en toe voor, maar de slachtoffers zijn doorgaans geen inheemse beesten, maar grotere uitheemse zoogdieren, zoals honden of koeien.

Complottheorieën

De vrees van de tegenstanders voor blijvende verontreiniging van de natuur zou bovendien onterecht zijn, omdat 1080 vanzelf biologisch afbreekt. En de complottheorieën die sommige van hen via sociale media verspreiden, zijn op zijn minst kleurrijk. Zo zou de inzet van 1080 een slinkse truc zijn om een nieuwe wereldorde te creëren. “Die extremistische anti-1080-demonstranten zijn elke logica volledig voorbij”, verzuchtte directeur Kevin Hague van natuurclub Forest & Bird laatst op de radio.

De nationalistische anti-immigratiepartij New Zealand First voerde in de aanloop naar de laatste verkiezingen in 2017 campagne tegen 1080. Publicist Dave Hansford, die een boek schreef over 1080, zei in The New Zealand Herald dat de weerstand niet alleen gericht is tegen het gif, maar ook tegen de regering en het gezag. “Het is volgens mij geen toeval dat de gebieden waar de anti-1080-emoties het hoogst oplopen, juist de plekken zijn die het zwaarst getroffen zijn door drie decennia aan banenverlies.”

Lees ook: 

Nieuw-Zeeland pakt uitheemse roofdieren aan

Ratten, buidelratten en wezels in Nieuw-Zeeland zijn hun leven niet meer zeker. Deze uitheemse roofdieren moeten in het jaar 2050 van de eilanden verwijderd zijn.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden