De Europese Zeearend, ook wel de Witstaartzeearend of Haliaeetus albicilla genaamd.

Aanvaring

Gezenderde zeearend uit Biesbosch slachtoffer Duitse windmolen

De Europese Zeearend, ook wel de Witstaartzeearend of Haliaeetus albicilla genaamd.Beeld Wikimedia Commons

Een jonge zeearend uit de Dordtse Biesbosch heeft een aanvaring met de rotor van een windturbine in Duitsland niet overleefd.

Met tien soortgenoten kreeg de roofvogel sinds 2019 een zender, om meer te weten te komen over de gebieden waar zeearenden heengaan en hoe ze overleven. De gestorven zeearend is het eerste sterfgeval in deze groep, meldt de werkgroep Zeearend Nederland.

Volgens een rapportage over de zeearenden in Flevoland vliegen deze vogels gemiddeld zo’n 20 procent van de tijd in de ‘hoogtezone’ van gemiddelde windmolenturbines. De meeste tijd (ruim 60 procent) vliegen ze daarboven of lager (15 procent). De Nederlandse broedpopulatie zeearenden is nog klein, maar neemt sterk toe. Met een toename van zowel het aantal windturbines als het aantal zeearenden in Duitsland en Nederland zullen er steeds meer zeearenden door windturbines om het leven komen, is de verwachting.

Werkendam, Nationaal Park De Biesbosch. Zeearend. 2 ouders en 3 jongen in het nest een aantal jaar geleden.De Nederlandse broedpopulatie zeearenden is nog klein, maar neemt sterk toe.
 Beeld Hollandse Hoogte / Frans Lemmens
Werkendam, Nationaal Park De Biesbosch. Zeearend. 2 ouders en 3 jongen in het nest een aantal jaar geleden.De Nederlandse broedpopulatie zeearenden is nog klein, maar neemt sterk toe.Beeld Hollandse Hoogte / Frans Lemmens

158 dode zeearenden

In Duitsland werden tussen 2002 en 2019 in totaal 158 dode zeearenden geregistreerd die slachtoffer waren van een aanvaring met een windturbine. Ook in andere landen in Noord- en Oost-Europa werden meer turbineslachtoffers gemeld. In Nederland zijn volgens de werkgroep tot dusver twee gevallen bekend, in Flevoland.

De gezenderde zeearend uit de Biesbosch vloog in de ochtend van 24 februari boven Bremerhaven en kwam toen ze een daling inzette in een windpark terechtkwam. Ze wist tussen twee windmolens door te komen, maar de derde werd haar fataal.

Lees ook:

Hoe voorkom je dat vogels in windmolens vliegen? Verf een van de wieken zwart

Windmolens en vogels, dat gaat niet lekker samen. Te veel vogels sneuvelen tussen draaiende wieken, maar een Nederlandse onderzoeker in Noorwegen bedacht een oplossing: zwarte verf.

Windmolens zijn wél een gevaar voor kwetsbare vogelpopulaties, zeggen onderzoekers

Kwetsbare vogelpopulaties kunnen zelfs 1 procent extra sterfte door aanvaringen met windmolens niet aan, zeggen Wageningse onderzoekers. Dat is koren op de molen van bezwaarmakers tegen windparken.

Slimme radar voorkomt botsingen tussen vogels en windmolens

Er verschijnen meer windturbines, ook rond en in natuurgebieden. Dat mag geen massale botspartijen met vogels opleveren. Een nieuwe vogelradar moet molens een stopteken geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden