Gesteente fracken 'niets om bang voor te zijn'

null Beeld ap
Beeld ap

Gesteente kraken om gas te winnen wordt al zestig jaar gedaan. Waar is iedereen bang voor, vraagt ingenieur en oud drilling supervisor Wim Rus zich af.

In Nederland verzet vooral Noord-Brabant zich tegen de boringen. De provincie wil zich 'schaliegasvrij' verklaren. Maar ook in andere provincies klinken tegengeluiden. In Engeland verenigden tegenstanders van schaliegas zich in het plaatsje Balcombe, waar zij protesteerden tegen de proefboringen van het Britse energiebedrijf Cuadrilla. Ook in Nederland is Cuadrilla de uitvoerder van de geplande boringen.

Volgen Rus is het winnen van schaliegas juist een geschikt en goedkoop alternatief voor het importeren van gas of steenkool. Van duurzame energie hoeven we het niet te hebben, stelt hij, omdat op dit moment in Nederland 'slechts' vier procent van alle energie duurzaam wordt geproduceerd. "Een kind kan bedenken dat we dus in geen vijftig jaar de doelsteling van 100 procent kunnen halen."

Rus noemt de angst voor de techniek waarmee schaliegas wordt gewonnen 'onterecht': "In de aardkorst komen maar twee soorten aardgas op grote schaal voor. Gas dat ontstaan is in bruin- of steenkoollagen en gas dat ontstaan is in schalielagen. (...) Het probleem met schalie is dat het gas dat zit 'opgesloten' in het gesteente zich niet van de ene porie naar de andere kan verplaatsen omdat de poriën niet met elkaar in verbinding staan. (...) Daarom werd en wordt er gefracked om het gesteente open te breken. Die techniek wordt wereldwijd al ruim zestig jaar toegepast, so what's new?"

Geen 'eng ding'
De lezing die de Britse energiesecretaris Ed Davey onlangs op de BBC gaf, sluit naadloos aan bij de visie van Rus. "Fracking is niet dat enge ding dat sommige mensen ervan willen maken. We zitten nog in de onderzoeksfase, maar als we veilig naar gas kunnen boren in dit land dan betekent dat banen, inkomsten en een grotere waarborg van energie."

Hij wijst, net als Rus, op de noodzaak van lokale gaswinning. "Zeker nu we minder inzetten op koolstof hebben we gas nodig. En waar halen we dat vandaan? De productie vanuit de Noordzee daalt. Nu zijn we aangewezen op import vanuit de andere kant van de wereld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden