null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Geplet door een wildfietser: het ATB-pad is de zoveelste aanslag op de natuur

Na een week heeft de dassenopvang van de Stichting Das & Boom te Beek-Ubbergen een aangereden jonge das teruggezet bij de burcht waar hij geboren werd.

De jonge das was door wandelaars gevonden op een pad voor all terrain bikes. Hij had slappe achterpoten en zere voorpoten. Hij was aangereden door een mountainbiker. De das had niets gebroken en herstelde goed, en is inmiddels terug bij zijn familie. Op een wildcamera is te zien dat hij met zijn broertje of zusje speelt.

Het ATB-pad is aangelegd in een terrein van Natuurmonumenten bij Nijmegen. ATB-paden zijn de zoveelste aanslag op de ­natuur. Waar ATB-paden worden aangelegd, verdwijnen de hazelwormen. Die liggen op open plekjes te zonnen en zien in zo’n pad een open plek. Ook met dassen gaan wildfietsers niet samen, zoals nu weer bleek.

De aangereden das. Beeld Das & Boom
De aangereden das.Beeld Das & Boom

Natuurmonumenten heeft het fietspad meteen om het betreffende bosje heengeleid. Dat betekent niet dat er geen fietsers meer langs de dassenburcht racen, want ATB’ers doen graag avontuurlijk.

“Hun laatste hobby is ’s nachts fietsen”, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat van Das & Boom. “De dieren kunnen overdag al nergens terecht en nu raken ze ook het holst van de nacht nog kwijt. Op internet plaatsen ze lollig bedoelde filmpjes van zichzelf als ze langs geschrokken dassen raggen. Hedendaagse natuurbeheerders beschermen hun gebieden hier niet tegen, maar leggen zelfs ATB-paden aan!”

Sinds natuurbescherming niet meer draait om natuurbescherming, maar om recreatie, zijn vrijwel alle gebieden opengesteld en voorzien van parkeerplaatsen en paden van allerlei slag. Dit zou het ‘draagvlak’ moeten vergroten.

“Als het om draagvlak gaat, zouden ze de ATB’ers juist moeten weren”, meent Dirkmaat. “De zes miljoen wandelaars in Nederland ergeren zich mateloos aan de tweehonderdduizend ATB’ers die over paden voortrazen die parallel liggen aan de wandelpaden of ze kruisen.”

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden