Natuurdagboek

Genieten van de eerstelingen

De kolibrievlinder tapt al vliegende nectar uit bloemen.

De aardhommels, honingbijen en citroenvlinders zijn intussen dagelijkse kost. Ook gehakkelde aurelia’s en dagpauwogen zijn van de partij. Metselbijen zoeken holletjes. En Els van Soest zag vorige week maandag een kolibrievlinder bij de narcissen in haar tuin te Rotterdam.

Nu ligt Rotterdam vrij zuidelijk, zeker bezien vanuit mijn Groninger perspectief. Maar toch. Al zie ik tegenwoordig iedere zomer wel een paar kolibrievlinders, ik blijf ze bijzonder vinden. En half maart is vroeg voor deze uit Zuid-Europa stammende vlinder, die als een kolibrie voor een bloem hangt, om met een lange tong nectar te tappen. Eigenlijk is een kolibrievlinder een nachtvlinder, maar hij/zij is ook vaak overdag actief. Ik zie ze zowel midden op de dag in de volle zon, als in de avondschemer. Ik heb er ook eens een in huis gehad, ’s avonds. Die zat stil, zodat ik zijn vleugels kon bekijken. Die klapwieken anders altijd zo snel op en neer, dat ze alleen als mistige vlek zichtbaar zijn.

Van de plantaardige eerstelingen is het daslook een vermelding waard, dat Marjet Schoorel bij Aalten zag bloeien. Daslook kan de bodem van bossen en parken in de lente aardig bedekken met zijn bladeren die aan lelietjes van dalen doen denken. Voor de witte bloemen verschijnen, zou je van die bladeren kruidenboter of pesto kunnen maken. Het blad smaakt en ruikt naar knoflook.

Stinkende gouwen in bloei

Jan Leijenhorst uit Nederhorst ten Berg zag op 12 maart het eerste witte bloemetje aan het krentenboompje in zijn tuin, een week of vijf vroeger dan anders.

In Haarlem zag ik 18 maart meerdere stinkende gouwen in bloei. Volgens de boeken komen die pas in mei aan de beurt, maar ja, terwijl van een boekmanuscript een drukwerk gemaakt wordt, is het klimaat alweer onherkenbaar veranderd.

Van de gevederde voorlopers wacht ik op fitis en zwartkopje. Tjiftjaffen worden intussen overal gehoord. Op Texel zijn de eerst grote sterns gearriveerd.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden