Green Deal

Geleidelijk Europees verbod op gif in speelgoed en kleding

Frans Timmermans woensdag bij de presentatie in Brussel.Beeld AFP

Ziekmakende chemische stoffen in speelgoed, kinderverzorgingsproducten, cosmetica, textiel, voedselverpakkingen en schoonmaakmiddelen moeten worden verboden, vindt de Europese Commissie. Vice-voorzitter Frans Timmermans presenteerde het plan woensdag als onderdeel van zijn Green Deal om Europa in 2050 broeikas- en gifvrij te maken.

Schadelijke stoffen mogen straks alleen nog worden gebruikt als ze absoluut noodzakelijk zijn omdat er geen andere oplossing is. Het gaat om hormoonontregelaars, stoffen die het immuunsysteem of de luchtwegen aantasten, en pfas. Die laatste categorie is een verzamelnaam van duizenden poly- en perfluoralkylstoffen, die water-, vet- en vuilafstotend zijn, maar in de natuur niet voorkomen. De Nederlandse bouw kwam ruim een jaar geleden vrijwel stil te liggen toen op veel plaatsen pfas in de bodem bleken te zitten.

Het verbod zal vanaf volgend jaar geleidelijk worden ingevoerd, omdat per stof moet worden beoordeeld hoe giftig zij is, zoals nu al gebeurt met stoffen die kankerverwekkend zijn of schadelijk voor een ongeboren kind. Wel belooft Timmermans dat hierbij rekening zal worden gehouden met grotere risico’s van het ‘cocktaileffect’ door een combinatie van chemische stoffen in een product.

Timmermans wil dat de chemische industrie veilige en duurzame alternatieven ontwikkelt, waarvoor bedrijven een beroep kunnen doen op Europees geld. Dit tot ergernis van het Europees Milieu Bureau (EEB), samenwerkingsverband van milieuorganisaties in verschillende Europese landen, dat vindt dat ‘de vervuiler’ zelf moet betalen. Van de honderdduizend stoffen die in Europa worden gebruikt, is driekwart gevaarlijk, zegt het EEB. Het juicht toe dat het Europese chemiebeleid nu wordt aangescherpt, al betreurt het dat een einddoel ontbreekt.

Uitstoot van methaan

Tegelijk met zijn plannen voor chemische middelen presenteerde de Eurocommissaris woensdag ook de strategie om de uitstoot van methaan tegen te gaan. Dit moet wereldwijd gebeuren, volgens Timmermans, omdat Europa voor een relatief klein deel van de emissie zorgt. Voor de klimaatneutrale doelstelling van de Green Deal is het wel van belang, omdat methaan na CO2 het krachtigste broeikasgas is dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en bovendien zorgt voor luchtvervuiling.

Als grote afnemer van elders geproduceerde energie gaat Europa toezien op het lekken van methaan bij bijvoorbeeld gaswinning, belooft Timmermans. Innovatieve technieken moeten helpen om het vrijkomen van methaan in de landbouw en bij afvalverwerking te beperken. Hij ziet mogelijkheden in diëten voor landbouwdieren en de productie van biogas, biomaterialen en biochemicaliën uit niet-recyclebaar organisch afval, dat vanaf 2024 niet meer op een stortplaats terecht mag komen. GroenLinkser Bas Eickhout, leider van de Groene fractie in het Europees parlement, noemt de maatregelen onvoldoende. Timmermans verzuimt de methaanuitstoot in de landbouw aan te pakken en vergeet het contraproductieve effect van gekweekte biomassa, zoals maïs of andere voedingsmiddelen, voor energie, stelt hij.

Lees ook:

Timmermans wil ‘renovatiegolf’ van energieslurpende gebouwen

Europees klimaatcommissaris presenteert woensdag de nieuwste loot aan de Green Deal-stam. Er is veel winst te behalen met het energiezuiniger maken van bestaande gebouwen.

Chemielobby doorgedrongen tot binnen de Green Deal van Timmermans

De chemische industrie zet alles op alles om Europese afspraken om te komen tot een gifvrij milieu te dwarsbomen, zo blijkt uit een gelekt document dat in handen is van diverse Europese kranten waaronder Trouw. Ze krijgt hulp van binnenuit om de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans aan te passen.

EU-parlement wil ambitieuzer klimaatdoel voor 2030

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft voorgesteld om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent terug te brengen. Dat moet -60 worden, vindt een krappe meerderheid in het Europees parlement, waarmee de (taaie) onderhandelingen kunnen beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden