'Geheime' studies van chemiereus Bayer tonen schadelijkheid insecticide voor bijen aan

Een bijBeeld AFP

Al in 2000 was bij fabrikant Bayer bekend dat het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid een schadelijke uitwerking heeft op bijen. Dit blijkt uit drie studies die in oktober in Engeland zijn gepubliceerd na een verzoek op grond van de Britse openbaarheidswetgeving.

De Nederlandse registratieautoriteit voor bestrijdingsmiddelen, het Ctgb, besloot onlangs, na een verzoek tot openbaarmaking van de Bijenstichting, dat twee van de drie studies die in Engeland zijn gepubliceerd, in Nederland geheim moeten blijven. De studies van Bayer laten zien dat er bij honingbijen na blootstelling aan imidacloprid riskante effecten optreden zoals gedragsverandering (desoriëntatie).

Het Ctgb weigerde de rapporten naar buiten te brengen omdat volgens de toezichthouder de twee studies geen gegevens zouden bevatten over deze zogenaamde subletale effecten van dit middel van Bayer. Subletaal is de term voor niet-dodelijke schade aan bijen: het gaat om effecten als gedragsverandering nablootstelling. In de dertien jaar oude studies worden 'significante subletale effecten' aangetoond. De studies zijn openbaar gemaakt door de Britse gezondheids- en veiligheidsautoriteit HSE, op verzoek van een imker.

Volgens het Ctgb zijn de studies door Bayer uitgevoerd om de dosis te bepalen waarbij de helft van de bijen sterft. "Het is te verwachten dat in zo'n studie ook lichtere effecten optreden, maar die zijn niet per definitie van belang voor de risicobeoordeling."

In het registratiedossier voor het bestrijdingsmiddel van Bayer zitten volgens het Ctgb studies waarin veel specifieker naar de subletale effecten is gekeken. "Deze andere studies zijn kritischer voor de risicobeoordeling dan de acute toxiciteitsstudies en daarom heeft Ctgb geoordeeld dat het belang van openbaarheid van die studies groter is en heeft het Ctgb ervoor gekozen de andere studies wel openbaar te maken maar deze niet."

Download de drie studies via de links boven in dit artikel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden