Plastic afval

Geen wegwerpbekers meer op de werkvloer: afwasbare koffiebeker op kantoor vanaf 2024 verplicht

null Beeld Mart Veldhuis
Beeld Mart Veldhuis

Plastic wegwerpverpakkingen zijn vanaf 2024 niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca en op festivals. Koffiebekers en broodzakjes om mee te nemen zijn vanaf juli 2023 niet meer gratis.

Onno Havermans

Wegwerpkoffiebekertjes op kantoor moeten vanaf 2024 worden vervangen door afwasbare mokken. In de kantine gaan na het plastic bestek ook de plastic borden in de ban. Ook in de horeca en op festivals moet het wegwerpplastic vanaf 2024 zijn vervangen door herbruikbare bekers en borden. Wegwerpverpakkingen om mee te nemen, zoals voor koffie to go, mogen vanaf juli 2023 niet meer gratis zijn.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, milieu) kondigt deze maatregelen dinsdagmorgen aan in een brief aan de Tweede Kamer. Doel is het gebruik van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen en zo het aandeel plastic in het zwerfafval tegen te gaan. Producenten en verkopers van plastic verpakkingen draaien vanaf 2023 op voor de opruimkosten van dit zwerfafval.

“Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, zegt Heijnen in een toelichting. “Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Zo voorkomen we plasticsoep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Europese richtlijn

Met deze maatregelen geeft de staatssecretaris invulling aan het Besluit kunstproducten voor eenmalig gebruik, van juli 2021, dat weer een uitwerking is van de Europese richtlijn die lidstaten verplicht de milieu-effecten van wegwerpplastic te verminderen en het ontstaan van wegwerpplastic op land en in zee te voorkomen. Heijnens voorganger Steven van Weyenberg (D66) kondigde de maatregelen in oktober 2021 al aan, maar na de consultatieronde met belanghebbenden is het schema van uitvoering licht aangepast.

Zo verschuift het verbod op koffiebekertjes op kantoor - waarin een plastic laagje aan de binnenkant de kartonnen buitenlaag lekvrij maakt - een jaar naar achteren. Het verbod op gratis koffiebekers to go of het plastic om een verpakt broodje in de supermarkt is juist een halfjaar naar voren gehaald. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of bakje vragen. Plasticvrije wegwerpverpakkingen, zoals volledig papieren zakjes, blijven wel toegestaan.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen toch plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, maar dan moeten ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes kunnen worden gemaakt.

Het aantal bekertjes op straat zal niet afnemen

Zwerfinator Dirk Groot noemt de maatregelen ‘een prachtige grote stap’, maar hij plaatst wel de kanttekening dat een duurdere beker of verpakking niets afdoet aan de wijze van consumptie, waardoor het aantal bekertjes in het straatafval niet zal verminderen. “Als je echt effectief wilt zijn, dan moet je de losse verkoop van bekers aan particulieren verbieden en stappen zetten richting een statiegeldsysteem voor bekers.” Ook de milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer en Enviu noemen de stap van wegwerp naar hergebruik belangrijk, maar wijzen erop dat ‘de achterdeur dicht moet’.

Lees ook:

Koffie drinken uit wegwerpbekers kan straks niet meer: vanaf 2023 verdwijnen ze van kantoor

Wegwerpkoffiebekertjes op kantoor zijn vanaf 2023 verboden. Plastic verpakkingen om kant-en-klaar voedsel mee te nemen mogen vanaf 2024 niet meer gratis zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden