Klimaatakkoord

‘Gebruik Europees coronasteungeld voor de isolatie van huizen’

Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek begin juni 2020 aan Nederland Isoleert in Amersfoort, om zich te laten informeren over de effecten van de coronacrisis op de energietransitie.  Beeld BrunoPress/Royal fotografie
Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek begin juni 2020 aan Nederland Isoleert in Amersfoort, om zich te laten informeren over de effecten van de coronacrisis op de energietransitie.Beeld BrunoPress/Royal fotografie

Nederland heeft recht op ruim 5 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds. Een deel van dat geld zou moeten worden aangewend om miljoenen huizen ‘klaar’ te maken voor het Klimaatakkoord.

Frank Straver

Nederland moet grootschalig huizen gaan isoleren, om zowel de corona- als de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Hiervoor pleiten bouwbedrijven en bewonersorganisaties in een gezamenlijke oproep aan de politiek. Een nationaal isolatiefonds kan de financiering borgen, bepleiten zij. Nederland kan daarin 2 miljard euro aanwenden, van de 5,6 miljard euro aan ‘covid-herstelgeld’ waarop Nederland in totaal aanspraak kan maken in Brussel. Van dat geld moet namelijk 37 procent een groen oormerk krijgen.

Voor de bedrijven is hun lobby ook een strategie om banenverlies als gevolg van corona af te wenden. De bouwbedrijven en bewonersorganisaties staan niet alleen in hun pleidooi; in de Tweede Kamer roepen ChristenUnie en de PvdA het kabinet eveneens op om een ‘ambitieus isolatieprogramma’ te starten met het Europese geld tegen de coronacrisis. Uiterlijk april 2021 moet Nederland aan de Europese Commissie melden hoe de 2 miljard euro een duurzaam oormerk krijgt.

Te weinig schot

Het isoleren van muren en daken en ramen van bestaande bouw komt zowel de economie als het milieu ten goede, aldus het collectief waarin woningcorporaties (Aedes), de Woonbond, Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie meedoen. Hun oproep sluit aan bij het pleidooi van eurocommissaris Timmermans (klimaat) voor een ‘renovatiegolf’, waarbij isolatie van oude huizen de CO2-uitstoot vermindert.

In Nederland kan isolatie bovendien een steun in de rug bieden bij het gasloos maken van 2 miljoen huizen in 2030, zoals afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. Een warmtepomp nemen is alleen zinvol in een goed geïsoleerd huis. Tot dusver zit er, ondanks subsidiepotten, te weinig schot in de verduurzaming van woningen. Energie besparen gebeurt nog onvoldoende, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week.

Lees ook:

Timmermans wil ‘renovatiegolf’ van energieslurpende gebouwen

Europees klimaatcommissaris presenteerde onlangs de nieuwste loot aan de Green Deal-stam. Er is veel winst te behalen met het energiezuiniger maken van bestaande gebouwen.

Meerderheid Nederlanders ziet coronavirus ook als een kans voor het klimaat

De bezorgdheid over het klimaat is door de coronacrisis niet minder geworden, integendeel. Veel Nederlanders zien de pandemie als een kans voor een duurzamere economie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden