Uitspraak

Gasverlater hoeft 'afsluitboete' niet te betalen

Een gasmeter. Beeld ANP
Een gasmeter.Beeld ANP

Mensen die hun gasaansluiting opzeggen hoeven niet te betalen voor het verwijderen van hun aansluiting, inclusief meter.

Redactie

Normaliter sturen de netbeheerders daarvoor een rekening van tussen 350 en 800 euro, ook als de gasverlater daar niet om heeft gevraagd.

De Volkskrant schrijft vandaag over een uitspraak van de kantonrechter in Noord-Nederland, dit vorige week uitspraak deed in een zaak door de kleine netbeheerder Rendo in Drenthe, tegen de Meppelaar Stefan Boerma. Boerma nam geen gas meer af, maar weigerde Rendo de opdracht te geven om zijn aansluiting te verwijderen. De netbeheerder deed dat toch, met een beroep op de veiligheid en met verwijzing naar een wettelijke verplichting en stuurde Boerma de rekening.

De rechter bepaalde dat Boerma die niet hoeft te betalen, omdat hij er geen opdracht toe had gegeven. De netbeheerder kon niet zonder die opdracht zomaar de meter weghalen, want die regel is nooit duidelijk genoeg aan de klanten voorgelegd in de algemene voorwaarden.

Eerder schreef Trouw ook al over de afsluitboete die veel netbeheerders hanteren, die veel overstappers simpelweg weigeren te betalen.

Lees ook:

Gasloospioniers: Iedereen mag de ‘afsluitboete’ weigeren

Wie zelf gasloos gaat wonen krijgt de helft minder afsluitkosten, regelde de Tweede Kamer. Onzin, zeggen duurzame pioniers. ‘Wij weigerden de ‘afsluitboete’ gewoon. En dat mag iedereen doen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden