Fusie natuurclubs kost 1500 banen

Schotse hooglanders op het eiland Tiengemeten, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten.Beeld ANP

De Nederlandse natuurclubs moeten op regionaal niveau gaan samenwerken in één organisatie onder de naam 'Nationaal Erfgoed'. Door de samenvoeging verdwijnen 1500 van de vijfduizend banen in de groene sector.

Het plan voor een reorganisatie komt uit de koker van de ANWB en wordt vandaag door directeur Guido van Woerkom gepresenteerd op een conferentie van Natuurmonumenten. Hij stelt voor om eerst Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, mét de Provinciale Landschappen per regio of provincie te laten samenwerken in 'Erfgoed Huizen'. Later kunnen ook andere organisaties zich aansluiten.

Van Woerkom verwijst in zijn plan naar een onderzoek van InnovatieNetwerk, het onderzoekscentrum van het ministerie van Economische Zaken. Dat constateert dat de kosten in de totale groene sector door een forse overhead met 400 miljoen euro per jaar zeer hoog zijn. Als de branche anders wordt georganiseerd, meer samenwerkt en taken deelt, kunnen 1500 voltijdsarbeidsplaatsen worden bespaard, aldus het rapport.

In een interview in Trouw licht Van Woerkom vandaag toe dat de reorganisatie de natuursector pijn zal doen, met name bij het personeel.

'Je kunt ook zeggen: we kijken er niet naar, we zeggen er niets over en we zien wel wat er gebeurt. Maar dat lijkt me geen realistische opstelling. De werkelijkheid is dat de natuursector door het schrappen van subsidies wordt gedwongen te bezuinigen, en dat personeel een grote kostenpost is.'

De grote natuurorganisaties kunnen wat Van Woerkom betreft in afgeslankte vorm afzonderlijk blijven bestaan, maar in de natuur zien de gebruikers straks bordjes met hetzelfde logo. In de marketing hoeven de clubs niet meer met elkaar te concurreren, maar kunnen mét elkaar vooruit, stelt hij.

Van Woerkom vindt dat de natuurbeschermers zijn losgeraakt van de gebruikers door de ontwikkeling van ruige terreinen met een louter ecologisch doel. Met zijn operatie wil hij juist recreatieve natuur terugbrengen 'naar de harten van mensen'.

De titel 'erfgoed' lijkt hem een heel goede term voor natuur, landschap én de gebouwen die daar op staan. 'Er spreekt trots uit, nationale trots, en daarmee de plicht die we voelen daar goed voor te zorgen.'

Guido van WoerkomBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden