Fransen furieus na drijfjacht in woonwijk

Protest tegen de drijfjacht. Op de foto's beelden van het hert in de tuin, gefilmd door actiegroep AVA. Beeld Hollandse Hoogte
Protest tegen de drijfjacht. Op de foto's beelden van het hert in de tuin, gefilmd door actiegroep AVA.Beeld Hollandse Hoogte

In Frankrijk wordt de roep om afschaffing van de drijfjacht sterker. Aanleiding: een jachtpartij die eindigde in een tuin.

Sander Becker

In Frankrijk is ophef ontstaan over de drijfjacht, een aanpak waarbij wilde dieren met behulp van honden worden opgejaagd en afgemat, om uiteindelijk volledig ingestort en in opperste doodsnood te worden afgeschoten. Aanleiding voor de woede zijn beelden op sociale media. Die laten zien hoe een jager over een schutting springt en in de tuin van onbekenden een uitgeput, schuilend hert afmaakt.

Het wilde dier ligt met zijn statige gewei op de oprijlaan, weggekropen tegen een haag. Het is zojuist door een meute honden van een jachtgezelschap verdreven uit het bos van Compiègne, in Noord-Frankrijk. Dan arriveert jachtmeester Alain Drach. Die geeft het dier eerst nog wat zweepslagen en dient dan het genadeschot toe. De aanwezige gendarmerie laat de man begaan, terwijl buurtbewoners verbijsterd toekijken.

Petities

De scène werd eind oktober gefilmd door dierenbeschermers van AVA, 'Abolissons la Vénerie Aujourd'hui' (Laten we de drijfjacht vandaag nog afschaffen). Al snel gingen de beelden viraal op Facebook. Het gevolg: honderden bewoners uit de landelijke regio trokken de straat op om de 'slachtpartij' te veroordelen. En online tekenden honderdduizenden mensen twee petities tegen de drijfjacht, de eerste gericht aan de burgemeester van het dorpje Lacroix-Saint-Ouen waar het voorval plaats vond, de tweede aan de Franse minister van natuurbeheer Nicolas Hulot.

Er volgden ook juridische stappen. De Franse Dierenbescherming SPA diende een aanklacht in wegens 'ernstige mishandeling en wreedheid'. In Frankrijk is de drijfjacht weliswaar legaal, maar de SPA vindt het een 'sadistisch tijdverdrijf' dat moet worden verboden. Volgens de advocaat van de SPA was de jager sowieso in overtreding, want hij betrad privégrond en maakte een dier af zonder toestemming van de grondeigenaar. Dat laatste mag alleen als een dier dodelijk gewond is, en dat was hier niet zo.

De betrokken jagersvereniging, La Futaie des amis (Het hoge bos van de vrienden), wijst de beschuldiging van de hand. Er zou wel degelijk geprobeerd zijn om de eigenaar van de tuin te bellen, maar die nam niet op. De gendarmerie zou uiteindelijk toestemming hebben gegeven voor het afschieten, omdat het dier agressief zou worden. Desondanks heeft de jachtclub zijn schutter Drach na een intern onderzoek voor de rest van het seizoen geschorst. Ook zijn ploeggenoten mogen een maand niet meer jagen, want ze hadden moeten voorkomen dat hun partijtje zou eindigen in bewoond gebied.

De jager heeft zelf ook aangifte gedaan, namelijk van 150 doodsbedreigingen die hij de afgelopen dagen kreeg. Omdat hij een telg is uit de Joodse bankiersfamilie Rothschild, vermoeden sommigen dat de heftigheid van de reacties deels was ingegeven door antisemitisme.

Welgestelden

In elk geval speelden er ook anti-aristocratische gevoelens mee. Want net als vroeger is de drijfjacht in Frankrijk nog grotendeels voorbehouden aan de zeer welgestelden. Die zouden zich met hun zwepen, paarden en meutes honden steeds arroganter gedragen, bijvoorbeeld door het wegdek voor hun gezelschap op te eisen en andere bewoners de berm in te duwen. Met zo'n hautaine houding kwamen ze in de standenmaatschappij van 1750 misschien nog weg, maar anno 2017 niet meer, aldus de dierenbeschermers van AVA.

Frankrijk telt zo'n 400 jachtclubs. De leden doden via de drijfjacht elk jaar zo'n 3800 dieren, vooral herten. In diverse andere landen is dit type jacht vanwege het omstreden karakter verboden. Duitsland maakte er in 1936 een eind aan, België in 1995 en Groot-Brittannië in 2005 – al zijn er in dat laatste land nog veel aristocraten die zich stiekem overgeven aan de illegale drijfjacht op vossen.

In Nederland is de drijfjacht verboden bij grofwild, zoals herten en wilde zwijnen. Kleinere dieren, waaronder haas, konijn, fazant en vos, mogen nog wel met deze methode worden gevangen.

Lees ook:

'Staak de jacht op de wilde eend'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden