NieuwsGreen Deal

Frans Timmermans stoort zich aan het gebrekkige klimaatdebat in de verkiezingsrace

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie tijdens een persconferentie op 24 februari in Brussel.  Beeld AFP
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie tijdens een persconferentie op 24 februari in Brussel.Beeld AFP

EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans zou graag zien dat politici de kiezers het eerlijke verhaal vertellen over de noodzakelijke strijd tegen klimaatverandering en de offers die daarvoor moeten worden gebracht.

Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans kijkt met ‘grote ergernis’ naar de afwezigheid van een serieus debat over klimaatverandering in de Nederlandse verkiezingscampagne. Hij zegt dat donderdag in een interview met Trouw.

“Als ik naar Nederland kijk, vraag ik me af welke politici opstaan en zeggen: dit is misschien geen leuke boodschap, maar de wereld van vroeger komt niet meer terug”, aldus de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. “De Nederlandse politiek heeft de neiging om mensen niet uit hun ‘comfortzone’ te willen halen. Terwijl dat toch echt moet, hoe vervelend ook. Als de pandemie ons iets geleerd heeft, is het dat we naar de wetenschap moeten luisteren. Luister naar de klimaatwetenschap, luister naar de wetenschap over biodiversiteit. Wees dan verantwoordelijk als politici en trek je conclusies.”

De PvdA-coryfee ergert zich er ook aan dat de klimaatdiscussie in sommige verkiezingsdebatten wordt teruggebracht tot de vraag of er wel of geen nieuwe kerncentrales moeten komen in Nederland. “Kook het toch niet in tot zo’n stupide zwart-witvraag.”

Hard standpunt

Overigens staat Timmermans niet principieel afwijzend tegenover kernenergie, in tegenstelling tot het verkiezingsprogramma van zijn partij, dat ‘geen nieuwe kernenergie’ als hard standpunt daarin heeft opgenomen. “Ik heb geen problemen met dat debat. Maar je moet wel een goede kosten-batenanalyse maken. En maak er geen ideologische discussie van. Mijn aanname is dat kernenergie heel moeilijk financieel te verantwoorden is. Maar als je na zo’n analyse tot de conclusie komt dat je kernenergie nodig hebt in je energiemix, zullen wij als Europese Commissie dat steunen.”

Bij het vertrek van Lodewijk Asscher als PvdA-lijsttrekker, begin dit jaar, polste de partijtop ook Timmermans voor die rol. Die ging daar niet op in. “Ik heb nu eenmaal beloofd dat ik die Green Deal erdoor zou krijgen. Hier kan ik voor Nederland meer betekenen dan in de Nederlandse politiek. Bovendien zag ik aankomen dat ze bij Lilianne Ploumen uit zouden komen, een uitstekende keuze.”

De vereniging Natuurmonumenten roept Timmermans donderdag uit tot ‘Groenste Politicus van 2020’, een prijs die deze organisatie sinds 2008 uitreikt. “Natuurmonumenten koos PvdA’er Timmermans vanwege zijn onvermoeibare inzet om Europa op een groene koers te krijgen”, aldus algemeen directeur Marc van den Tweel. “Een immense klus, waar hij zeer gedreven aan werkt.”

Lees ook:
Green Deal-Eurocommissaris Frans Timmermans: ‘Politici moeten durven zeggen dat het nooit meer wordt zoals vroeger’

Precies een jaar na de presentatie van de Europese klimaatwet (over klimaatneutraliteit als EU-breed doel in 2050) praat Frans Timmermans honderduit over zijn Green Deal, de Nederlandse verkiezingen en de fel bekritiseerde vaccinatiestrategie van zijn Europese Commissie.

Frans Timmermans over EU-klimaatwet: Moeder Aarde zal ons bij de les houden

Precies een jaar geleden presenteerde de klimaatcommissaris zijn EU-klimaatwet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden