KVGN

Wat is dit?

'KVGN ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.

Fors besparen op uw stookkosten dankzij duurzame technologie

Beeld KVGN

Steeds meer Nederlanders verwarmen hun woning met een elektrische warmtepomp. Nieuwe woningen worden zelfs al zonder gasaansluiting opgeleverd. Wat is het verschil tussen elektrische en hybride verwarming, en welke variant is het best geschikt voor uw woning?  

Steeds meer Nederlandse woningen worden de komende jaren verwarmt met een warmtepomp. Zoals beschreven in het voorgaande artikel halen warmtepompen warmte uit de buitenlucht, of uit de grond onder uw huis. Deze oplossing is nog duurzamer als zonnepanelen de gebruikte elektriciteit leveren. Warmtepompen zijn met name geschikt voor heel constante verwarming over een langere periode. Dat betekent dus dat je ’s avonds niet je kachel hoeft uit te zetten, en het continu ongeveer even warm is in huis. 

Dat maakt deze geheel op elektriciteit werkende technologie met name geschikt voor zeer goed geïsoleerde huizen, die bij voorkeur zijn voorzien van vloerverwarming en een energiezuinig ventilatiesysteem. Zonder deze voorzieningen is een volledig elektrisch systeem een minder goede optie, doordat de warmtepomp op extra koude dagen moeite heeft om voldoende warmte te leveren. Dat betekent echter niet dat bewoners van oudere huizen geen gebruik kunnen maken van deze duurzame technologie. Voor hun situatie, die verreweg de meeste Nederlandse woningen betreft, is namelijk ook een duurzame en zuinige oplossing beschikbaar. 

Oplossingen combineren

Een hybride warmte-installatie combineert de voordelen van de elektrische warmtepomp én een cv-ketel. Dat kan door gewoon een warmtepomp naast de al aanwezige ketel te installeren. Daarnaast zijn er ook al hybride systemen die deze twee oplossingen combineren in dezelfde installatie. Daarbij verzorgt de elektrische warmtepomp ongeveer voor de helft van de warmtevraag via warmte uit de buitenlucht of andere warmtebronnen. Ongeveer een vijfde van de tijd springt de cv-ketel bij. Dat gebeurt op momenten dat de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het buiten koud is en er veel warm tapwater nodig is.

Deze hybride oplossing maakt dus nog steeds gebruik van gas als brandstof. Toch is dit voor Nederland de meest effectieve manier om onze gezamenlijke CO2-uitstoot het snelste terug te brengen. Dat is in ieder geval de conclusie van twee rapporten die eind vorig jaar verschenen. Zowel de stichting Samen Energie Neutraal (SEN) als het gerenommeerde adviesbureau Berenschot deden daarvoor onderzoek naar de effecten van de elektrische en hybride warmtepomp op onze Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. 

Beeld KVGN

Duurzaamheidsdoelstellingen

Beide organisaties kwamen tot een eenduidig oordeel: de hybride warmteinstallatie is de snelste route om alle bestaande Nederlandse woningen te verduurzamen, en onze nationale CO2-doelstellingen voor 2050 te halen. Zoals bekend heeft Nederland samen met 191 andere landen afgesproken om in 2050 CO2-neutraal te zijn, en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Adviesbureau Berenschot gebruikte een speciaal rekenmodel om de kosten en CO2-uitstoot van een viertal verschillende ‘verduurzamingstrajecten’ door te rekenen. De Stichting Samen Energie Neutraal scande een aantal veel voorkomende type woningen. Belangrijke factor voor de SEN-onderzoekers zijn de veel hogere aanschafkosten van de volledig elektrische warmtepomp. Daar komt bij dat ons Nederlandse elektriciteitsnetwerk een massale overstap naar all electric verwarming simpelweg nog niet aankan. Bovendien wordt een groot deel van onze elektriciteit nog opgewekt met steenkool, dat bij verbranding nog veel meer CO2 genereert. Zowel stichting SEN als bureau Berenschot gaan er bovendien van uit dat hybride pompen de komende jaren steeds meer groen gas gaan stoken. 

Beeld KVGN

Groen gas

Het winnen van duurzaam groengas uit voedselresten, huisvuil, sloophout, landbouwafval, mest en andere afvalproducten is sterk in opmars. Nederland telt inmiddels al tenminste 150 locaties waar biogas wordt geproduceerd. Op dit moment gebeurt dat meestal met behulp van vergisting. Dit jaar produceert Nederland al zo’n 95 miljoen kubieke meter groen gas. In 2025 moet dat al zijn gegroeid tot zo’n 500 miljoen kubieke meter. Door dit groene gas in de hybride warmtepompen te gebruiken, is de doelstelling om Nederland in 2050 CO2-neutraal te maken binnen handbereik. En dat we daarmee met z’n allen fors besparen op de stookkosten is natuurlijk mooi meegenomen.

Meer weten? kijk op gas2050.nl

Beeld KVGN
Advertisement

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden