Oostvaardersplassen

Flevoland mag edelherten laten afschieten in Oostvaarderplassen

Een edelhert in de Oostvaardersplassen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een edelhert in de Oostvaardersplassen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Onno Havermans

Staatsbosbeheer gaat alsnog ruim duizend edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. De organisatie beraadt zich nog of ze daar al op korte termijn mee begint of dat ze de bronsttijd afwacht, als het binnenkort minder warm is. Het doel is de stand terugbrengen tot 490 dieren, zoals is vastgelegd in het beheersplan van de provincie Flevoland.

De provincie mocht besluiten tot afschot, oordeelde de afdeling bestuursrecht van de Raad van State woensdag. Flevoland deed dat al in april 2018, nadat het provinciebestuur had gekozen voor een ander faunabeheer van het natuurgebied, met veel minder grote grazers. In november vorig jaar legde de rechtbank Midden-Nederland het afschot stil met haar uitspraak over het bezwaar van enkele natuurorganisaties tegen het provinciebesluit. Volgens de rechter was dit niet voldoende met ecologische argumenten onderbouwd.

Geen ecologisch plan maar een beleiddstuk

Met name het rapport van de commissie-Van Geel, dat de basis vormt voor de provinciale ommezwaai in het beheer van de Oostvaardersplassen, kreeg kritiek van de rechter. Het zou geen ecologisch plan zijn maar een beleidsstuk. De Raad van State stelt echter dat het niet gaat om de aard van het stuk, maar om de inhoud, die aantoont dat in het natuurgebied slechts plaats is voor een kleine vijfhonderd edelherten. Ook ziet de Raad genoeg onderbouwing in rapporten die beschrijven dat het hoge aantal edelherten door overbegrazing schade veroorzaakt aan flora en fauna. Riet, struiken en bomen verdwenen, en vogels zijn verdwenen of in aantal afgenomen.

De Stichting Dierbaar Flevoland, een van de bezwaarmakers, is teleurgesteld. De verdwenen soorten zijn bos- en struikvogels, legt penningmeester Marius Bouscholte uit, “maar die horen ook niet in dit moerassige gebied thuis. Daar leven moerasvogels en de grote grazers houden hun leefgebied in stand. Daarom zijn de Oostvaardersplassen juist aangewezen als Natura2000-gebied.” De stichting overweegt een Europese rechtsgang.

Lees ook:

Rechter: afschieten van 1000 edelherten in de Oostvaardersplassen mag voorlopig niet

De rechter oordeelt dat grote grazers in de Oostvaarderplassen voorlopig niet afgeschoten mogen worden.

Hoe de Oostvaardersplassen er nu bij liggen, na felle discussies over herten, het waterpeil en jonge boompjes

Het waterpeil in het moeras gaat omlaag, dammen en kaden worden opgeworpen, slenken gegraven en jonge boompjes aangeplant. Na de felle discussie over de grote grazers wordt nu gewerkt aan heel andere Oostvaardersplassen. De boswachter laat zien hoe het gebied er nu bij ligt. ‘Ik ben hier zo trots op.’

Binnen twee uur is al het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen op

Het vlees van de dieren die wegens overbevolking moeten worden afgeschoten, werd vorig jaar verkocht. De grote belangstelling verraste Staatsbosbeheer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden