Flevoland eist 240 miljoen van Rijk voor aanleg natuurstrook

Herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Foto © ANP Beeld
Herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Foto © ANP

De provincie Flevoland gaat via de rechter proberen 240 miljoen euro van het Rijk te krijgen, die was toegezegd voor de aanleg van natuurverbinding Oostvaarderswold. Het vorige kabinet had de provincie gevraagd deze strook dwars door Flevoland versneld te ontwikkelen, maar de huidige regering haalde er een streep door. De provincie investeerde al 140 miljoen euro in het project en weigert voor die kosten op te draaien. De zaak dient donderdag.

Hans Marijnissen

Het conflict rond de aanleg van het Oostvaarderswold escaleert omdat het samenhangt met het zogeheten Natuurakkoord. Staatssecretaris Bleker wil het beheer van natuurgebieden overdragen aan de provincies, waardoor een forse bezuiniging mogelijk wordt. Eind deze maand moeten de provincies akkoord gaan met deze reorganisatie, anders komt Bleker met een noodwet. De meeste provincies lijken te willen tekenen, Flevoland weigert zolang het conflict over het Oostvaarderswold niet is opgelost. Als Flevoland wel zou ondertekenen, vervallen namelijk de eerder met het Rijk gemaakte afspraken over het Oostvaarderswold en kan de provincie naar haar geld fluiten.

Na de mededeling van Bleker dat hij afziet van de aanleg van het Oostvaarderswold, heeft Flevoland het plan aangepast en andere partners gezocht. Samen met het Wereld Natuur Fonds en het Flevo-landschap worden particuliere financiers aangetrokken, zodat de verbinding tussen de Oostvaardersplassen en Oost- oever van Flevoland toch kan worden aangelegd.

In de toekomst zouden herten dan via deze corridor, langs de Veluwe, Duitsland kunnen bereiken. Voor dit nieuwe plan is nog steeds de eerder toegezegde overheidssubsidie noodzakelijk. Een deel van dit geld is al uitgegeven, onder andere aan de uitkoop van boeren en verwerving van grond.

Marc Witteman, gedeputeerde van Flevoland vergelijkt het conflict op zijn weblog met de opdracht tot het bouwen van een huis.
De architect heeft een ontwerp gemaakt, de vergunningen zijn verleend, en de aannemer is hard aan het werk gegaan. Het dak zit er al bijna op. "Als ik op dat moment de aannemer zou vertellen dat ik me heb bedacht en dat ik bovendien de laatste rekening niet meer kan betalen, is de kans groot dat hij dit niet accepteert."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden