Landbouwvoertuigen

Farmers Defence Force verliest kort geding: gebruik tractoren bij demonstraties blijft verboden

Boeren blokkeerden begin juni met tractoren de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. Beeld ANP

Het gebruik van tractoren bij boerenprotesten blijft verboden. Farmers Defence Force had een kort geding aangespannen tegen de Veiligheidsregio Groningen, die het gebruik van tractoren op de openbare weg tot 13 juli heeft verboden. 

De tractor is het symbool van het boerenprotest, aldus de activistische boerenvereniging Farmers Defence Force (FDF). Maar donderdagmiddag bepaalde de rechter dat het gebruik van tractoren bij demonstraties in het noorden van het land verboden is, tot zeker 13 juli. De uitspraak volgde in een kort geding aangespannen door boeren tegen de noordelijke Veiligheidsregio’s, die eerder deze week besloten dat er geen demonstraties meer gehouden mogen worden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen.

Het verbod betekent dat iedere boze boer die er toch met een tractor op uit trekt om te demonstreren, voortaan bewust het risico neemt dat hij wordt opgepakt en een boete krijgt. Volgens de rechtbank in Groningen is de veiligheidsregio bevoegd om het verbod op te leggen met het oog op gezondheid, het verkeer en het voorkomen van wanordelijkheden. Van een disproportioneel besluit is geen sprake, aldus de rechter. Er is geen absoluut verbod op demonstreren, maar het gaat alleen om de manier waarop het gebeurt.

Tijdens het kort geding benadrukte de veiligheidsregio dat de boerendemonstraties meerdere keren hebben geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. “Men houdt zich niet aan de veiligheidsregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op”, zei de advocaat van de veiligheidsregio, opgetekend door persbureau ANP. Volgens de advocaat van FDF worden boeren niet gehoord of gezien zonder tractoren en zijn boeren niet altijd verantwoordelijk voor de extremen.

Boerenprotest bij het Binnenhof vorige week tegen de veevoermaatregel van minister Schouten. Beeld EPA

De vraag is of het verbod de boze boeren stopt. Woensdag arresteerde de politie 63 demonstranten, onder wie zeven minderjarigen, in het Drentse Wijster. Daar hadden zij, mét tractoren, toegangswegen naar afvalverwerker Attero geblokkeerd waarop de politie ingreep. De meeste boeren namen de boete van 390 euro op de koop toe. Een enkeling weigerde en moet volgende maand voor de rechter verschijnen.

In appgroepen van Farmers Defence Force reageren leden woedend. Boeren hebben het gevoel monddood te worden gemaakt door het verbod en hekelen de uitspraak. Sommigen roepen ertoe op het verbod te negeren en weer naar Groningen te trekken. Een ander reageert inventief: ‘laten we vrachtwagens regelen, dat zijn geen landbouwvoertuigen.’

FDF wil graag in hoger beroep gaan, maar tegen een uitspraak in een voorlopige voorziening is dat niet mogelijk. Een stap naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens lijkt een brug te ver. 

Lees ook:

Gearresteerde boeren krijgen steun van bonte coalitie van boze burgers

Een bonte coalitie van boze burgers steunen boeren die woensdag zijn gearresteerd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden