Europese commissie tikt Bleker op vingers

null Beeld

Het plan van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om natuurgebieden die Europees zijn beschermd te schrappen, stuit op verzet van de Europese Commissie. Die stemt er niet mee in dat de Europese natuurdoelen 'op dit cruciale moment verwateren'.

van onze redactie groen

undefined

Het dagelijks bestuur van de EU liet dit gisteren weten op schriftelijke vragen van D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy. Bleker zei eerder dat de EU haar ecologische doelen te hoog heeft gesteld en dat ze kritisch bekeken moeten worden. Hij zou hiervoor al steun hebben gevonden bij Hongarije en Oostenrijk. Maar de Europese Commissie ziet de EU-richtlijnen voor bescherming van vogels en hun habitat als doorslaggevende instrumenten, laat ze Gerbrandy weten.

Bleker wil een aantal Nederlandse natuurgebieden niet langer beschermen en de doelstellingen voor andere gebieden verlagen, terwijl zij onder Natura 2000 vallen, een Europese beschermingsstatus. Het gaat om de gebieden Boddenbroek (Beckum), Achter de Voort (Dinkelland) en Teeselinkven (Neede), die volgens de staatssecretaris een beperkte ecologische waarde hebben en waarvoor natuurdoelen zijn afgesproken die ook ergens anders gehaald kunnen worden. Dat wil zeggen dat de daar levende dieren of planten elders kunnen leven.

Het onder water zetten van een paar polders in Zuid-Holland gaat evenmin door, wat Bleker betreft. De dieren of planten die na de ontpoldering van Zuidoord en Zuiderdiep-Oost in die gebieden hadden kunnen voorkomen, kunnen dat ook in het Haringvliet.

Overigens zijn pas 56 van de 166 gebieden die Nederland ooit bij de EU heeft aangemerkt als belangrijk voor de biodiversiteit, definitief aangewezen als een Natura 2000-gebied. Bij de overige gebieden loopt de inspraakprocedure nog.

De staatssecretaris wil verder de landelijke populatiedoelen voor de brandgans, kolgans, grauwe gans en aalscholver naar beneden bijstellen. Boeren krijgen meer ruimte in gebieden die nu nog voor ganzen zijn aangewezen. Ook wordt het makkelijker de bouw van stallen of ingrepen in de uiterwaarden toe te staan.

Volgens Bleker belemmert Natura 2000 bedrijven in hun ontwikkeling. Hij zegt af te willen 'van die enorme vergunningenlast' voor ondernemers in de omgeving van Natura 2000-gebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden