Uitstoot

Europees Parlement wil ook elk EU-land in 2050 klimaatneutraal

Beeld AFP

Niet alleen de Europese Unie als geheel, maar ook iedere EU-lidstaat afzonderlijk moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat vindt het Europees Parlement, dat daarover nu gaat onderhandelen met de Europese Commissie en de lidstaten.

De Europese Unie streeft ernaar binnen dertig jaar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden, maar heeft nog niet uitgewerkt hoeveel iedere lidstaat aan dat doel zou moeten bijdragen. In de klimaatwet waarin de doelen worden vastgelegd, wil het parlement nu vastleggen dat lidstaten elk afzonderlijk klimaatneutraal moeten worden. Landen die hun CO2-uitstoot dan al verder hebben teruggedrongen, kunnen zwakkere broeders niet meer uit de wind houden.

Het parlement wil ook een hoger CO2-tussendoel vastleggen dan de Europese Commissie voorstelt. Het wil in de nieuwe klimaatwet regelen dat Europa in 2030 60 procent minder van het broeikasgas moet uitstoten, waar de commissie het op 55 procent wil houden.

Er moet verder een onafhankelijke, wetenschappelijke EU-raad voor klimaatverandering komen die toeziet op de vorderingen, vindt het EU-parlement.

Lees ook: 

Timmermans zet tweede grote Green Deal-stap, ‘júist vanwege corona’

De Europese Commissie presenteert een brede waaier aan voorstellen over biodiversiteit en duurzame voedselproductie. Het aandeel biologische landbouw moet in tien jaar tijd meer dan verdubbelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden