Europarlementsleden willen biggen verdoven

Nederlandse Europarlementsleden bepleiten dat alle EU-landen biggetjes laten verdoven bij het verplichte castreren.

anp

In Nederland is daarover een akkoord gesloten tussen landbouworganisatie LTO Nederland, het ministerie van Landbouw en bedrijfsleven. De verdoofplicht begint in 2009 voor varkensvlees voor de Nederlandse markt.

„Als alle Europese varkenshouders verdoofd castreren, ontstaan gelijke concurrentieverhoudingen in Europa. En is beter voor het dierenwelzijn", menen Europarlementsleden Esther de Lange (CDA), Lily Jacobs (PvdA) en Jan Mulder (VVD).

Buiten Nederland is nu amper aandacht voor de gecastreerde biggen. De jonge varkens worden van hun balletjes ontdaan, om te voorkomen dat ze het mannelijk hormoon testosteron ontwikkelen. Dat hormoon zorgt voor een onsmakelijke geur aan hun vlees.

In rapporten van de Europese Commissie over dierenwelzijn komt dit onderwerp helaas zelden voor, merkte het nieuwe PvdA-Europarlementslid Lily Jacobs. Ze vindt dat het zou moeten.

Op termijn zou de hele castratie van biggen niet langer verplicht hoeven te zijn, vinden de drie Europarlementsleden. „Maar tussen onze wil en een akkoord is een lange weg", zegt Esther de Lange. Ze wijst op tegenstand in landen zoals Duitsland en Italië. „In Engeland komt het castreren al weinig voor, omdat de varkens daar lichter zijn."

De Lange hoopt dat de maatschappelijke weerstand ook in andere landen toeneemt. „Ik denk dat het hierna in Denemarken en België ook gaat opkomen, daarna misschien ook in Frankrijk."

VVD-Europarlementslid Jan Mulder vroeg de EU recent 1,5 miljoen voor alternatieven voor het castreren van biggen. „Liever wilde ik direct een verbod, maar de chistendemocraten stemden tegen.", zegt de VVD'er, met volle steun van PvdA'ster Jacobs.

De Europarlementsleden bezoeken 28 mei met een delegatie van landbouwspecialisten uit het Europees Parlement een Wagenings onderzoeksproject voor alternatieven voor de castratie. Een oplossing zou zijn als de mannetjesvarkens door een stofje geen testosteron en androstenon aanmaken. Deze middelen zijn nu nog niet toegelaten in de EU. Een andere optie is om sperma zo te selecteren dat alleen vrouwtjesvarkens (zeugen) geboren worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden