Boomstook

Eureka! Biomassa van boomblad

null Beeld ANP
Beeld ANP
Frank Straver

Het gebeurde een paar jaar geleden, toen Freek Dijkstra (61) in zijn achtertuin eikenblad bijeen stond te harken. Al dat groenafval, waarom zou je daar geen korrels van persen om in de kachel te gooien? Hij bouwde een eigen machine die gedroogd blad in ‘pellets’ omzet. En ja hoor, het fikte goed.

“Ik heb iedereen aangeschreven over deze kans”, zegt de bewoner van Coevorden. “Gemeenten, energiebedrijven en politici.” Ze reageerden allemaal complimenteus, zegt Dijkstra. “Ik won zelf prijzen bij het Duurzaam Drenthe Event.” Helaas, zijn idee belandde alsnog onderin lades.

Tot nu, hoopt Dijkstra. Biomassa van boomsnippers is zwaar omstreden. De steun voor deze energiebron brokkelt af. Dijkstra is daar zelf ook op tegen. Onbegrijpelijk, zegt hij, dat Nederlandse energiebedrijven in vrachtschepen houtpellets uit Canada en de Baltische Staten importeren voor energieproductie hier. Bovendien moeten bomen weer jaren groeien om de CO2-uitstoot van de biomassacentrale te compenseren.

500.000 ton bladafval

“Grijp die kans, gebruik boomblad”, zegt Dijkstra. Daar hoeft geen boom of tak voor gekapt te worden. Bladen groeien vanzelf terug. “Ze zijn circulair binnen één jaar.” Het tijdrovende composteren van blad kan ook achterwege blijven. Bladen stoken geef wel vuile damp en fijnstof, maar de juiste coatings in buizen en filters in de schoorsteen kunnen dat wegnemen, zegt Dijkstra.

Dijkstra heeft met onderzoekers zitten rekenen en schat dat Nederland 500.000 ton bladafval heeft. In Europa dwarrelt de energiebron zelfs met 30 miljoen ton op de grond. “Een gigantische massa. Daar kun je Nederland een jaar mee van warmte voorzien”, droomt Dijkstra. Trek de miljardensubsidie aan bomenstook in en geef wat steun aan bladerbiomassa, bepleit hij. Het bedrijf Biomassa Fryslân wil meedoen.

Lees ook:
Vattenfall gaat de biomassacentrale in Diemen opnieuw overwegen

De bouw van de biomassacentrale in Diemen wankelt. Energiebedrijf Vattenfall stelt het investeringsbesluit uit, vanwege de maatschappelijke weerstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden