Er komt steeds meer kweekvis - en dat lijkt goed nieuws

Een visboerderij in Griekenland. Beeld REUTERS

De productie van kweekvis neemt toe, zo heeft de Oeso becijferd. China is de absolute kampioen op dit gebied.

Het belang van kweekvis groeit gestaag, blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Sinds 2011 is de productie van vis uit vijvers jaarlijks met 2,1 procent toegenomen. Uitgedrukt in waarde bedraagt de groei sinds 2006 gemiddeld 6 procent per jaar. Dat komt doordat producenten voor duurdere soorten kiezen, zoals zalm en zeebaars, wat voor jaarlijkse prijsstijgingen zorgt.

China gaat fier aan kop bij de productie van kweekvis. De volksrepubliek produceerde in 2015 voor 119 miljard euro. Dat is bijna twintig keer zoveel als Chili, nummer twee op de ranglijst. Bijna net zo hoog scoren Noorwegen, specialist in Atlantische zalm, en Japan, dat juist 26 verschillende soorten levert.

Het overzichtswerk 'Review of Fisheries' dat vandaag verschijnt, betreft 28 Oeso-landen aangevuld met Argentinië, China, Colombia, Indonesië, Letland, Taiwan en Thailand. Samen zijn ze goed voor bijna de helft van de wereldwijde visvangst: 45 miljoen ton vis en zeedieren, op te splitsen in 1092 soorten en met een waarde van 74 miljard dollar. Ook produceren ze het merendeel van de kweekvis.

Oplossing

Kweekvis is volgens acht internationale wetenschappers de sleutel tot het wereldwijde voedselprobleem. In augustus schreven zij in Nature dat er jaarlijks 15 miljard ton kweekvis kan worden geteeld in de oceanen, voedsel dat broodnodig is als de aarde in 2050 10 miljard mensen telt.

Dan moet er wel iets gedaan worden aan de watervervuiling rond de bassins. Een probleem is ook dat kweekvissen zoals zalm andere vissen eten. Ook zeiden de wetenschappers dat de overheden beperkende regels moeten wegnemen. De Oeso brengt het internationale beleid rond de aquacultuur nu in kaart en vermeldt dat Nederland een speciale website heeft voor wie een visboerderij wil beginnen.

De vangst van wilde vis blijft dalen in de onderzochte landen en zit 40 procent onder de piek van eind jaren tachtig. Dit komt door afnemende vispopulaties en door overheidsbeleid dat moet zorgen voor duurzame exploitatie. Ook de waarde van de vangst neemt nu af: een kleinere vangst betekent niet langer dat de prijzen stijgen, die dalen sinds 2011 juist.

Dat er minder te vissen valt, betekent niet dat de vissersvloot krimpt. Dat gebeurde wel de afgelopen twintig jaar, met 2006 als dieptepunt: toen nam het aantal schepen met gemiddeld bijna 5 procent af. Sindsdien vertraagde de terugval en nu is de omvang van de vloot volgens de Oeso stabiel.

Herstel

De Oeso merkt op dat een aantal kwetsbare visgebieden zich herstelt en dat er minder overbeviste vissoorten zijn. De in het onderzoek betrokken overheden hebben voor 1182 vissoorten beschermend beleid opgesteld. Slechts in 61 procent van de gevallen bereiken ze hun doelstellingen. In november besloten landen die in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan vissen, het quotum voor de blauwvintonijn van 28.000 ton stapsgewijs te verhogen naar 36.000 ton in 2020. De EU en Japan stellen dat er voldoende bewijs is dat de soort het goed doet. Sommige milieuorganisaties vinden dat te optimistisch.

Lees meer over hoe kweekvis een oplossing kan zijn voor het voedselprobleem: ‘Honger kan de wereld uit met kweekvis’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden