Er is geen toekomst voor fossiele aandelen, want 'de koolstofbubbel is een tijdbom'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het leek altijd een zekerheidje. Met aandelen in Shell of andere fossiele bedrijven was je verzekerd van een prettige koerswinst.

Joep Engels

Ook in India willen mensen een koelkast en een auto, zei Shell-topman Ben van Beurden onlangs. Zijn bedrijf wil in die behoefte voorzien. Ook het internationale energie-agentschap verwacht dat fossiele aandelen zeker tot 2040 blijven stijgen.

Dat botst met het Akkoord van Parijs. De wereld heeft afgesproken de opwarming van de aarde te beperken en dat vereist dat we afzien van olie, kolen of gas. Maar de fossiele bedrijven of olieproducerende landen wachten af, steken hun kop in het teerzand. 'Laat die anderen maar verduurzamen, op de korte termijn peuren wij nog winst uit onze handel', lijken ze te denken.

Dat zal ze duur komen te staan, rekenen wetenschappers voor in vakblad Nature Climate Change. Ze pompen hun geld in een koolstofbubbel, en die zal vóór 2035 barsten. Dan zijn al die investeringen in kolenmijnen, oliepijpleidingen of booreilanden ineens waardeloos. Dan is er in één klap misschien wel vier biljoen dollar verdampt.

U gelooft het niet, dames en heren van Shell of Gazprom? U denkt, dat klimaatbeleid loopt zo'n vaart niet. Wij zingen het nog wel uit tot na 2040? De wetenschappers helpen hen uit hun droom. Ook zonder klimaatbeleid is de overgang naar duurzaamheid onomkeerbaar, blijkt uit hun modelberekeningen.

Wie nu uit Parijs stapt, schrijven ze, blijft straks niet alleen met een waardeloos bezit en een groot verlies achter, maar heeft ook niet geïnvesteerd in de technologie van morgen. En in een oproep aan beleggers: "De koolstofbubbel is een tijdbom die we nu moeten ontmantelen. Haal uw geld uit de fossiele industrie en doe er iets creatiefs mee."

Lees ook: Het burgerverzet tegen olie, kolen en gas krijgt geld

Met een miljoen euro geeft de Postcodeloterij de beweging Fossielvrij NL een flinke duw in de rug. Actie van onderop tegen investeringen in fossiele brandstoffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden