Enorme waterbron gevonden in Kenia - en nu?

Vers drinkwater is schaars in Turkana, KeniaBeeld afp

Geen geschenk uit de hemel maar een geschenk uit de grond. In de droge woestenij van Noordwest-Kenia - één van de armste gebieden van het land - is een hoeveelheid water gevonden die de totale watervoorraad van het land vertienvoudigt.

De waterbron, het Lotikipi-basin genaamd, ligt in het gebied Turkana. Een gebied dat wordt bewoond door lokale stammen die moeten leven van kleine kuddes. Waar de temperatuur zelden onder de 30 graden komt en water schaars is. De lokale bevolking kampt met ondervoeding, armoede en dorst. Mogelijk komt daar nu verandering in.

De gevonden waterbron heeft een volume van 200 miljard kubieke meter - meer dan 25 keer het volume van het meer van Loch Ness. Dat is genoeg om de komende decennia niet alleen Turkana, maar heel Kenia van water te voorzien.

De vondst werd gedaan door het bedrijf Radar Technologies International (RTI). Zij kregen van UNESCO en de Keniaanse overheid de opdracht op zoek te gaan naar watervoorzieningen in Turkana.

Met het systeem WATEX ('water exploration'), een op ruimtetechnologie gebaseerde techniek om het ondergrondse in kaart te brengen, werd de goudader aangeboord. Tot groot genoegen van Alain Gachet, de Franse wetenschapper en het brein achter RTI. Volgens hem is de waterbron binnen handbereik, slechts enkele meters onder de grond.

Het Lotikipi-basin bevat 200 miljard kubieke meter vers waterBeeld UNESCO

Game-changer
De vraag is wat er nu met de bron gaat gebeuren. De eerste druppels water zijn inmiddels naar boven gehaald, maar grootschalige distributie vereist het boren van gaten en het installeren van pompen in de regio. Dat kost geld, apparatuur en onderhoud; zaken die de lokale stammen niet hebben. De slechte infrastructuur en voortdurende stammenoorlogen kunnen distributie van water nog verder bemoeilijken.

"We mogen de 'golden goose' niet vermoorden", zegt Ikal Angelei. Hij is directeur van Friends of Lake Turkuna, een organisatie die de belangen van de lokale stammen behartigt. Hij roept de Keniaanse overheid op met een zorgvuldig plan te komen "dat de rechten en behoeften van de lokale stammen beschermt en respecteert".

De Keniaanse overheid moet de ontdekking nog officieel bekend maken, evenals een plan wat te doen met de nieuwe hulpbron. "Van het vinden van water naar het verschaffen van water is nog een extra stap", geeft Abou Amani van UNESCO toe. "Maar dit kan een game-changer zijn voor het land."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden