Enorm reservaat moet leven rond Antarctica beschermen

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Een reservaat zo groot als Australië moet het leven in en rond de Antarctische oceanen beschermen. Die oproep doet de Antarctic Ocean Alliance (OAO) waarvan onder meer Greenpeace, het Wereld Natuurfonds en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) deel uitmaken.

Marco Visser

De oceanen rond Antarctica behoren tot de meest ongerepte in de wereld waar ongeveer 10.000 plant- en diersoorten leven. Veel van dat leven speelt zich af in de Ross Zee, een nagenoeg onaangetast ecosysteem dat onder druk staat van industriële visserij en de opwarming van de aarde.

Zowel Nieuw-Zeeland als de Verenigde Staten hebben al voorstellen gedaan om de Ross Zee te beschermen, maar die plannen gaan de alliantie niet ver genoeg. ""De Ross Zee is een van de meest verbazingwekkende en ongerepte mariene gebieden op aarde", zegt Chuck Fox van de AOA. "Hoewel er twee voorstellen op tafel liggen om een deel van het ecosysteem te beschermen, laat ons rapport zien dat we een veel bredere aanpak nodig hebben als we deze omgeving gezond en stabiel willen houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden