Engeland gaat statiegeld invoeren en gaat meteen verder dan Nederland

In de maag van een dode albatros wordt een handvol plastic gevonden. Een beeld uit de film Albatros van Chris Jordan. Beeld Chris Jordan
In de maag van een dode albatros wordt een handvol plastic gevonden. Een beeld uit de film Albatros van Chris Jordan.Beeld Chris Jordan

Decennialang waren ze ervan gevrijwaard. Maar nu moeten ook de Britten statiegeld gaan betalen voor blikjes, plastic en glazen flessen. Hoeveel precies, wordt later dit jaar bekend.

Jeroen den Blijker

Volgens Michael Gove, de Britse staatssecretaris voor milieu, is de invoering van statiegeld onvermijdelijk omdat de zee nu wordt verwoest door plastic en de Britse straten bezaaid zijn met zwerfvuil. "Dat doodt dolfijnen, verstrikt schildpadden en sloopt onze leefomgeving."

Dat kan veel beter, meent Gove, die daarbij verwijst naar Duitsland en Scandinavië, waar na de invoering van statiegeld ruim 90 procent van alle flesjes wordt hergebruikt. Een half jaar geleden besloot de Schotse regering al tot soortgelijke maatregelen.

Elimineren

Aan het statiegeldbesluit van de regering-May gaat een stevig publiek debat vooraf. Actiegroepen kregen daarbij de wind in de rug door de vertoning van de nieuwste Blue Planet-serie van BBC-icoon David Attenborough. Die maakte veel Britten bewust van de kwetsbaarheid van de zee. Ook de van origine Amerikaanse succesauteur Bill Bryson, die zich vaak inzet voor behoud van het Britse platteland, mengde zich in het debat. "Toekomstige generaties zullen terugblikken op dit statiegeldbesluit als een stuk van uiterst verlichte politiek, wat 's werelds mooiste land eindelijk zal bevrijden van drankcontainerafval", aldus een opgetogen Bryson gisteren.

Gove zal nog dit jaar het statiegeldbesluit omzetten in actie. Daarbij zijn de nodige praktische problemen op te lossen. Tienduizenden supermarkten moeten bijvoorbeeld allemaal een retourautomaat krijgen, waarschuwde eerder de supermarktbranche. Maar Gove wil van geen wijken weten. Het past in het Britse milieubeleid om vermijdbaar plastic te elimineren, vindt hij.

In Nederland is er nog geen statiegeld op kleine plastic flesjes. De industrie heeft twee jaar de tijd gekregen om er voor te zorgen dat de hoeveelheid plastic flesjes in zwerfafval 70 tot 90 procent vermindert. Ook moet 90 procent van de flesjes worden hergebruikt. Als dat niet lukt, wordt in 2021 statiegeld ingevoerd. Van een concreet plan voor de invoering van statiegeld op blikjes is nog geen sprake.

Lees ook:

De maatschappelijke steun voor statiegeld op blikjes en kleine petflesjes groeit snel in Nederland en België.

Bij milieuorganisaties overheerst teleurstelling over het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, milieu) voor statiegeld op flesjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden