Tuinstad

Engeland bouwt veertien dorpen in beschermd gebied

Groot-Brittannië wil veertien tuindorpen en -steden bouwen in beschermd gebied. Beeld Getty Images

Om de woningnood het hoofd te bieden, wil Engeland veertien tuindorpen en -steden bouwen op het platteland. De nieuwe groene gemeenschappen beslaan 48.000 woningen, zei de Britse minister van Wonen, Gavin Barwell maandag.

En voor de Britse regering is dat slechts het begin, voegde Barwell eraan toe. Want als alles volgens plan verloopt, komen er uiteindelijk zelfs 200.000 woningen bij. Voor de 48.000 huizen die nu op de planning staan, trekt de minister zes miljoen pond uit.

De nieuwe dorpen en steden op het platteland zijn een antwoord op het tekort aan woningen in Groot-Britannië. Met name doordat de huisprijzen in de grote steden, met Londen als koploper, alsmaar blijven stijgen, is de nood hoog op de Britse woningmarktmarkt. Tot 2020 wil de regering daarom een miljoen woningen bijbouwen.

De nieuw te bouwen tuindorpen en -steden worden geen toevoeging aan bestaande steden, benadrukte Barwell, maar 'onderscheidende nieuwe plekken met hun eigen gemeenschapsvoorzieningen'. Ze worden voor een deel gebouwd op 'green belts', een ring van groen land rond stedelijk gebied waar bewust niet op wordt gebouwd om natuur en agrarische lappen grond te beschermen.

Recentelijk was die groene ring juist de reden waardoor eerdere bouwinitiatieven strandden. De 'greenbelt' in Groot-Britannië was namelijk goed beschermd; er mocht niet op worden gebouwd. Maar om de woningnood aan te pakken versoepelde minister Barwell die wet, die gemeenten een veto gaf om nieuwbouw te blokkeren.

Door die versoepeling vonden de nieuwe plekken op de Engelse landkaart doorgang in het Britse parlement. Het plan is verspreid over het hele land te bouwen, van Cumbria in het noorden tot Cornwall in het uiterste zuiden.

Alle dorpen krijgen een eigen infrastructuur aangemeten, en voorzieningen als cafés, winkels, scholen en fietspaden. Een van de nieuw te bouwen plekken, in Cornwall, wordt een ecodorp met 1500 energiebesparende huizen en een aangrenzend zonnepanelenpark.

Verdeelde reacties

Maar op de plannen van de Britse overheid wordt verdeeld gereageerd. Niet in alle gebieden waar de schop binnenkort de grond in moet gaan is men even enthousiast. De bouw van een aantal tuinsteden is hierdoor onzeker.

Meerdere dorps- en stadsbesturen en cultuurorganisaties hebben namelijk hun zorgen geuit over het groene bouwplan. Bijvoorbeeld in het dorpje Gilston in Hertfordshire, Zuidoost-Engeland. Er wonen 200 mensen, die nieuwbouw niet allemaal zien zitten.

Leden van de plaatselijke afdeling van de Campaign to Protect Rural England (CPRE), een landelijke organisatie die strijdt voor behoud van het Britse platteland, vrezen voor de toekomst van het dorp, mocht er op grote schaal worden bijgebouwd.

"Deze plannen zijn een voorbode van de doodsteek voor het landelijke karakter van grote stukken land in Hertfordshire", zei Kevin Fitzgerald, voorzitter van de plaatselijke CPRE-afdeling tegen The Guardian. "Prachtige dorpen, die zogenaamd beschermd worden doordat zij in een 'green belt' liggen, lijken voorbestemd opgeslokt te worden door de bouwdrift van omliggende steden."

De landelijke voorzitter van de CPRE, Shaun Spiers, zei dat de nieuwe woningen 'een oplossing kunnen zijn voor de woningcrisis, mits goed georganiseerd met oprechte lokale instemming'.

Op andere plekken in Engeland wordt met vreugde gereageerd op de bouwplannen. In Dunton Hills, even ten oosten van Londen, bijvoorbeeld. "Jongeren die hier opgroeien kunnen het zich niet veroorloven hier te wonen", zei de voorzitter van de plaatselijke gemeenteraad tegen de BBC. "Voor die mensen is die uitbreiding van het woningaanbod meer dan welkom."

Tuinstad

De tuinstad is het geesteskind van de Brit Ebenezer Howard, die eind negentiende eeuw voorstelde zelfvoorzienende, autonome steden te bouwen. Die moesten dienen als alternatief voor de, door industrie dichtgeslibde, steden van toen.

De ideale tuinstad van Howard heeft 32.000 inwoners op een oppervlakte van 2400 hectare. De stad is ingericht op basis van een fijnmazig netwerk van open ruimte, parken en boulevards. Barst een tuinstad uit zijn voegen, bedacht Howard, dan wordt verderop een nieuwe gebouwd. Op die manier zou een netwerk van tuinsteden ontstaan, verbonden door weg en spoorlijn.

Het idee van Howard werd nooit toegepast op grote schaal, zoals hij voor ogen had, op een paar plekken in Engeland na. Toch is zijn visie in menig Europese stad terug te vinden als (tuin)wijk of stadsdeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden