Energiecentrales verstoken record aan kolen

De nieuwe steenkoolcentrale op de Maasvlakte Beeld anp
De nieuwe steenkoolcentrale op de MaasvlakteBeeld anp

Terwijl de roep om kolencentrales te sluiten steeds harder klinkt, hebben Nederlandse elektriciteitscentrales vorig jaar een recordhoeveelheid steenkool verbruikt. Er ging bijna een derde meer kolen doorheen dan in 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In totaal steeg de productie van elektriciteitscentrales met 7 procent. Deze toename ging grotendeels naar het buitenland. Het binnenlands elektriciteitsverbruik veranderde in 2015 nauwelijks, aldus het CBS.

Door de lagere kolenprijs konden de centrales goedkoper stroom produceren. Vanwege hun impact op het milieu zijn de kolencentrales veel mensen echter een doorn in het oog. Daarom zijn in het Energieakkoord afspraken gemaakt die ertoe moeten leiden dat de oudere kolencentrales uiterlijk in 2017 uit gebruik genomen zijn.

Enorm vervuilend
Het gaat hierbij in totaal om 2,7 gigawatt. Eind vorig jaar was 1,7 gigawatt hiervan al gesloten. "Kolencentrales zijn onnodig en enorm vervuilend", stelt Greenpeace in een reactie. "Gelukkig wil de Tweede Kamer ook dat ze in Nederland allemaal sluiten."

Als het aan de milieuorganisatie ligt, gebeurt dat zo snel mogelijk. "Dat is ook nodig want de rechter heeft Nederland opgelegd om de uitstoot van CO2 in 2020 met een kwart verlaagd te hebben. Dat kan alleen door de kolencentrales uit te zetten."

Het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde elektriciteit wordt nog altijd opgewekt met fossiele brandstoffen. Maar hernieuwbare bronnen worden wel steeds belangrijker.

In 2015 werd 13,7 miljard kilowattuur elektriciteit opgewekt uit biomassa, zonne- en windenergie en waterkracht. Dit was 17 procent meer dan in 2014 en komt overeen met ongeveer 12,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. De inzet van aardgas daalde met 12 procent.

Nieuwe kolencentrales
In november vorig jaar - tijdens de klimaattop in Parijs - vroegen ruim zestig hoogleraren in Trouw in een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer alle elf kolencentrales in Nederland te sluiten.

Afgelopen jaren werden in Nederland drie nieuwe kolencentrales gebouwd, twee op de Maasvlakte en één in de Eemshaven. Ook die moeten dicht volgens de hoogleraren.

De Oeso, organisatie van rijke industrielanden, noemde vorig jaar kolencentrales de grootste klimaatbedreiging van de wereld. Wereldwijd liggen er plannen klaar voor de bouw van 2440 elektriciteitscentrales die op steenkool worden gestookt.

Op deze interactieve kaart hieronder van Endcoal.org staan alle (geplande) kolencentrales op de wereld aangegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden