En hoe houd je al die planten in leven?

Iris van Vliet (30): 'Ik kan me niets voorstellen bij een leven zonder planten.'Beeld Patrick Post

Nu u bent aangestoken door het kamerplantenvirus rest de vraag: hoe zorgen we voor ze? Iris van Vliet geeft een mini-cursus.

Begin met makkelijke planten, zoals vetplanten waar je weinig aan kunt verprutsen. Hier enkele succesnummers:

1. Een handige beginner is de Jadeplant of Geldboom, die wil een zonnige plek en is niet zo gulzig met water.
2. De rubberplant houdt van indirect zonlicht, niet te veel water, een keer vergeten is niet erg.
3. De pannekoekplant wil juist direct licht. Hij mag een beetje uitdrogen voor je hem weer water geeft. En hij krijgt baby’s!
4. Als hangplant is de Scindapsus marble queen een topper: indirect (zon)licht en hoeft maar één keer per week water.
5. De beste starter is eigenlijk de sanseveria, die wordt graag wat verwaarloosd, dus vergeet hem vooral af en toe water te geven. Helaas heeft-ie een wat oubollig imago.
6. Wilt u een koningin in uw kamer? Kies dan de Monstera deliciosa. Geef deze eyecatcher fijn de ruimte of zet ’m juist op een ‘troon’ in een hoek.

Waar zet ik mijn planten neer?

Elke plant heeft licht nodig om te groeien. Op internet kunt u makkelijk opzoeken welke plant van licht houdt en welke juist niet. Een plant die van schaduw houdt, overleeft het namelijk niet op de vensterbank in de volle zon.

Hoe vaak moet ik mijn plant water geven?

Veel mensen willen planten zoveel liefde geven dat ze elke dag met een gietertje rondlopen. Te veel water is doodsoorzaak nummer 1. Als een plant het niet goed doet, is te veel water vaak de oorzaak. Prik daarom eerst met je vinger diep in de aarde om te voelen of de grond nog vochtig is - vaak is de bovenkant droog, maar zit er dieper in de pot nog genoeg vocht. Zoek een vast ritme, kies een vaste dag, dan vergeet u het minder snel.

Kan ik een plant makkelijk verplaatsen?

Als een plant het op een bepaalde plek in de (slaap)kamer uitstekend doet, verplaats hem dan niet. Verplaatsen vinden ze niet fijn, dat is voor een plant erg stressvol. Als een plant niet zo happy is, dan is-ie wellicht juist wel toe aan een nieuw plekje.

Hoe weet ik of een plant het goed doet?

Maak vooral goed en veel contact met de planten, zo leert u ze vanzelf goed kennen. Wandel geregeld even langs, voel, kijk, inspecteer. Haal gele blaadjes weg, steek af en toe een vinger in de aarde. Zo weet u snel genoeg of uw planten gelukkig zijn.

Hoe kom ik er achter wat er mis is als mijn plant verpietert?

Kijk eerst of de plant genoeg licht heeft, is dat niet zo, dan kunt u een betere plek opzoeken. Gele blaadjes komen vaak door te veel of juist te weinig water. Controleer dat. Blaadjesuitval of een ongelukkige uitstraling kan duiden op een te kleine pot. Verpotten dus. Plantenvoeding kan ook helpen. Soms ligt de misère aan beestjes, kijk goed en verwijder beestjes met een wattenstaafje en wat spiritus.

Hoe vaak moet je het blad besproeien?

Planten hebben energie nodig en dat halen ze uit zonlicht. Als er een laag stof op de bladeren ligt, komt het licht er niet door. Stof dus regelmatig de planten af - zeker die met grote bladeren -en zo nodig verwent u ze af en toe met wat vocht uit de planten-sproeier. Onder de douche zetten kan ook, dat vinden ze heerlijk.

Wat voor potten zijn het best: dichte of met een gat erin?

Begin met een pot met een gat erin. Terracottapotten die een beetje ademen zijn het beste. Dichte potten zijn voor gevorderden, of gebruik anders een plastic binnenpot met gat. Let wel op dat de pot niet te klein is, wortels houden van ruimte, dus op tijd verpotten! Hoe dat gaat? Op internet zijn genoeg instructiefilmpjes.

Vragen herfst en winter nog iets extra’s?

Soms schrikken mensen als een plant ineens bladeren verliest of minder goed groeit. Geen paniek! Vaak is er niets aan de hand: er is minder licht, dus doet een plant het ook iets rustiger aan. Let op: door de centrale verwarming is de lucht in huis droger, hang een ouderwets bakje water aan de verwarming.

Plantenboekentips

Urban Jungle, Igor Josifovic en Judith de Graaff, over hoe u zelf een urban jungle kunt creëren (Home and Garden, € 19,99)
Het plantenlab, Irene Schampaert: het ultieme beginnersboek met heldere, duidelijke uitleg (Forte Groen, € 14,95)
Het plantenboek, Kathie Scott, wegdroomboek voor elke plantenliefhebber met prachtige illustraties en interessante informatie (Lannoo, € 24,95)

Iris van VlietBeeld Patrick Post

Ik snap wel waarom planten nu heel populair zijn’

Iris van Vliet (30) is ‘Mama Botanica’: “Ik kan me er niets bij voorstellen, een leven zonder planten. Bij ons thuis stikte het vroeger van de planten. Mijn vader leerde me al jong welke plant van zon hield en welke het beter deed in de hoek van onze kamer. Samen verpotten, ik heb er goede herinneringen aan.

Toen ik als fotograaf ging werken had ik een atelier in een industrieel pand: daar wilde ik gelijk die lege, lange gang vullen met planten. Zo begon ik met verzamelen, ik redde planten van de straat. Dat mondde uit in mijn plantenasiel. Daarna rolde ik de botanische wereld in en noemde mezelf ‘Mama Botanica’.

Nu geef ik cursussen, vaak aan twintigers en dertigers, het merendeel vrouwen, opgegroeid in strakke, moderne designhuizen - echt jaren negentig. Daar hoorden geen koddige hangplantjes bij. Zij weten nog weinig van planten verzorgen, dus leg ik alles uit over water geven, licht, voeding en verpotten (zie hiernaast, red.). Zo moeilijk is het niet.

Ik snap heel goed dat planten verzorgen ineens populair is. Even weg van je telefoon, lekker met je handen in de aarde wroeten. Jonge mensen willen weer contact met de natuur en brengen met die urban jungle het groen in hun eigen huis. Planten brengen rust, je bent even met iets anders bezig. Iets verzorgen, blaadjes inspecteren, met een plantenspuit door je kamer wandelen. Heerlijk. Zo heb ik al mijn planten inmiddels goed leren kennen. Ik praat nog nét niet tegen ze. Maar ik zeg ze wel altijd gedag als ik thuiskom.”

Lees ook:

Naast de hond en de kat kan ook je kamerplant naar het asiel

Het liefst zou Jennifer Swaak (38) van het Plantenasiel Leiden alle planten zonder toekomst redden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden