Onderzoek

Elk jaar sterven ruim 30.000 mensen door luchtvervuiling na bosbranden

Een grote natuurbrand in de Mariapeel nabij Deurne in 2020. Beeld ANP, Rob Engelaar.
Een grote natuurbrand in de Mariapeel nabij Deurne in 2020.Beeld ANP, Rob Engelaar.

Jaarlijks sterven wereldwijd gemiddeld 33.500 mensen aan luchtvervuiling veroorzaakt door bosbranden, melden onderzoekers van de Australische Monash University.

De overledenen zijn slachtoffer geworden van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of longaandoeningen na het inademen van fijnstof. Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek naar de gevolgen wereldwijd van vervuiling door bosbranden.

In Japan vallen jaarlijks gemiddeld de meeste doden, namelijk 7000 mensen verspreid over 47 steden. Japan wordt gevolgd door Mexico, met 3000 doden in 10 steden. In Nederland sterven elk jaar gemiddeld 25 mensen aan de gevolgen van natuurbranden. De onderzoekers bekeken ruim 65 miljoen sterfgevallen afkomstig uit 749 steden in 43 landen.

Zwarte zomer

De hoofdauteur van het onderzoek, hoogleraar Yuming Guo, benadrukt dat bosbranden niet alleen gevaarlijk zijn voor mensen die direct door de vlammenzee getroffen worden en bijvoorbeeld gewond raken. “Rook van natuurbranden kan zich tot duizend kilometer verspreiden en het risico op bosbranden wordt naar schatting groter door klimaatverandering.”

Guo wijst onder meer op de ‘zwarte zomer’ in Australië begin 2020, de vele bosbranden in de Amerikaanse staat Californië, en de grote natuurbranden in het Russische Siberië. Vorige maand braken in veel landen rondom de Middellandse Zee ook grote bosbranden uit. In Griekenland alleen ging in augustus meer dan 100.000 hectare in vlammen op. Deze recente branden zijn niet opgenomen in het onderzoek. De gegevens zijn van 1 januari 2000 tot en met 31 december 2016.

Lees ook:

Vluchten kan niet meer

De aarde is al 1,2 graden opgewarmd. Het risico is groot dat de drempel van anderhalve graad opwarming snel is bereikt, waarschuwt secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties noemt het rapport ‘een code rood voor de mensheid’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden