Natuurdagboek

Eindelijk, een beer in het berenbos

Drie keer heb ik een dag of nacht gewijd aan het zoeken naar een bruine beer: in Spanje, Zweden en Roemenië. Meestal zag ik geen beren. Geeft niks, het gaat om de spanning en je ziet altijd wel wat. In Spanje zag ik gieren en gemzen. In Zweden zag ik veelvraten en elanden. Daar waren mijn kinderen bij. Dochter vroeg of dat niet gevaarlijk was, beren.

“Niet als we voorzorgsmaatregelen nemen”, zei ik. “Hoe dan”, vroeg dochter. Ik citeerde de Amerikaanse schrijver Bill Bryson: “We gaan met iemand die minder snel kan rennen dan wij.” Dochter lachte. “We dragen een belletje zodat we de beer niet verrassen.” Dochter knikte. “En we letten goed op of er beren zijn. Dat zie je aan verse berenpoep. Weet je hoe je berenpoep herkent?” Dochter schudde haar hoofd. “Een grote, dampende drol met een belletje erin.”

Een kale beer van een vent

In Roemenië liep ik mee met een boswachter: een beer van een vent, met een norse, kale kop en een pistool. Niet iemand die ik graag in een donker bos zou tegenkomen. Zwijgend slopen we door het woud, rond spiedend, hij met de hand op zijn wapen. We betraden een hut met kijkgaten. De trap was gesloopt door beren. Beren kunnen mensen verscheuren, maar doen dat zelden. Wel doden mensen duizenden beren per jaar. Deze kijkgaten waren vast schietgaten.

De boswachter deed mij geen vlieg kwaad. Ik daagde hem natuurlijk ook niet uit. In het Bijbelverhaal 2 Koningen 2:24 wordt de profeet Elisa wel uitgedaagd door 42 kinderen. Ze roepen ‘kaalkop’. De profeet vervloekt hen, en God stuurt twee berinnen die de kinderen verscheuren. Het verscheuren van 42 kinderen moet uren geduurd hebben. Keek Elisa al die tijd handenwringend toe, denkend: dat zal ze leren!?

Ik wist niet eens wat kaalkop in het Roemeens was. De boswachter gaf me een por en wees. Waarachtig, daar hobbelde een enorme beer tussen de bomen door. Hij stak soms zijn neus snuffelend omhoog. Hij vond iets eetbaars en ik hoorde hem smakken.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden