RecensieDe voetprintariër

Eigen draai geven aan welvaart

null Beeld
Beeld

Menig gesprek over duurzaamheid loopt erop stuk. Op de wijzende vinger. Je zegt wel dat je uit principe geen vlees eet, maar je bent vorig jaar nog naar Thailand gevlogen? Hoe duurzaam is dat? En wist je dat die biologische aardappelen helemaal uit het Midden-Oosten hiernaartoe komen gevlogen? Koop liever bij de boer om de hoek en dan maar niet biologisch.

Burgers kunnen verzuipen in dit soort dilemma’s en van de weeromstuit in een verlammende stilstand terechtkomen, ziet Kees Aarts. Met zijn boek ‘De voetprintariër’ wil hij daar iets aan doen. Aarts richtte het bedrijf Protix op en stond daarmee enkele jaren geleden in de Duurzame 100. Protix maakt eiwitten uit insecten. Aarts kwam op het idee dat te gaan doen tijdens een reis naar Mozambique. Na het spotten van walvishaaien bedacht hij hoe onzinnig het is om de zee leeg te vissen en van de vangst eiwitten te maken om als vismeel te voeren aan kweekvis. Dan kun je beter insecten kweken en daar voedsel van maken, bedacht Aarts.

Niet te veel tobben

Nu wil de ondernemer de worstelende burger bijstaan die zijn voetafdruk, de belasting van de planeet, wil beperken. Niet te veel tobben, is de boodschap, ‘de voetprintariër geeft zijn eigen draai aan welvaart’. Een beetje optimisme als medicijn tegen ‘de azijnpissers’. Het boek gaat verder dan simpele sommetjes over de CO2-uitstoot van een biefstukje. Het is soms ook ingewikkeld, erkent Aarts. Zo hebben sommige vleesvervangers een hogere voetafdruk dan bepaalde vleessoorten. Houd je eigen uitgangspunten in de gaten – zoals bijvoorbeeld lekker eiwit eten met een kleine voetafdruk –, maar wees niet dogmatisch en blijf onderzoeken. Als consument kun je meer invloed uitoefenen dan je denkt.

Voor die ongemakkelijke gesprek

ken heeft Aarts ook tips. Stel in discussies eens een vraag terug. ‘Ik moet toch een keer naar de klant, dan moet ik wel vliegen’, hoort Aarts geregeld. ‘Hoe vaak heb je een deal gesloten toen je naar de klant toeging?’ Sommige dooddoeners om niet met de planeet bezig te zijn – ‘We gaan toch een keer dood’ – kun je beter negeren. En: ‘de overheid moet het doen, ik kan niks’. Advies: ga er werken. Of verdiep je in ieder geval in wat de overheid al doet.

Lees ook:

Een duurzamer leven voor de bestseller

Boeken uitgeven kan groener en goedkoper, vindt Erik Timmermans, directeur van het Informatiecentrum Papier en Karton. In het project ‘Duurzaam boek’ worden vier boeken opnieuw, maar dan veel milieubewuster gedrukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden