Vroege Vogels

Eerste Willibrordus Prijs voor melding dansende distelvlinder

Met zijn waarneming van ‘een invasie van distelvlinders’ heeft Hans Gartner zondag de eerste Frater Willibrordus Prijs van het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ gewonnen. Het radioprogramma reikt de prijs uit voor de mooiste, meest inspirerende natuurwaarneming. Gartner, die in het Friese dorp Nes woont, meldde ‘een enorme aanvoer van distelvlinders’. “Waar ik ook kwam, op de meest onmogelijke plekjes waren nieuwe en ook afgevlogen distelvlinders onderweg. Een bijzondere dag.”

De naamgever van de prijs, frater Willibrordus uit Bilt, was een door luisteraars zeer geliefde inbeller van het programma. Zijn belletjes naar de zogenaamde ­Fenolijn waren wekelijks vaste prik. Bij de Fenolijn kunnen luisteraars bijzondere natuurwaarnemingen melden die te maken hebben met seizoensmatige veranderingen in de natuur. Daar was frater Willibrordus een kei in. Bloemen, planten, vogels: niets ontsnapte aan de aandacht van de frater. Ook vond hij het belangrijk om de invloed van ­klimaatverandering op onze ­natuur onder de aandacht te brengen. 

Tot grote spijt van fans van Vroege Vogels overleed hij vorig jaar op de respectabele leeftijd van 91 jaar. Om hem te eren, stelde het programma dit jaar de prijs in. 

Hans Gartner had behoorlijk wat concurrentie voor de prijs. De jury, bestaande uit Arnold van Vliet van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels-samensteller Daniel Gulpers, luisterde voor de verkiezing duizenden berichten af. Gartner won de prijs uiteindelijk mede dankzij zijn enthousiaste manier van vertellen. Daardoor wil ‘de luisteraar direct naar zijn computer snellen om de dans van de distelvlinder te gaan bekijken’, aldus de jury. 

Lees ook:

Gelukkig, daar is frater Willibrordus weer

Frater Willibrordus is terug. Ik heb hem wekenlang gemist. Sinds ik mij herinner bracht hij in het radio-programma ‘Vroege Vogels’ op de vroege zondagochtend verslag uit van het wel en wee van de natuur. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden