Eerste grote fusie tussen natuurclubs

De twee grootste particuliere natuurorganisaties van Nederland gaan fuseren. Beeld ANP
De twee grootste particuliere natuurorganisaties van Nederland gaan fuseren.Beeld ANP

De twee grootste particuliere natuurorganisaties van Nederland gaan fuseren. De 12Landschappen en Landschapsbeheer Nederland verwachten dat de nieuwe organisatie al binnen een paar weken een feit is.

De 12Landschappen waarbij alle provinciale landschappen zijn aangesloten, bezit met een 110.000 hectare het grootste areaal aan Nederlandse natuur in particuliere handen. Landschapsbeheer heeft geen eigen gebied, maar is de grootste vrijwilligersorganisatie in de groene sector. Maar liefst 67.000 Nederlanders werken via deze organisatie in de natuur.

Bij een fusie kunnen niet alleen de overheadkosten fors worden teruggebracht. De organisaties zijn ook aanvullend. De landschappen krijgen zo de beschikking over de duizenden vrijwilligers, en deze vrijwilligers kunnen voortaan terecht in 'eigen natuurgebieden'. Ook maken ze gebruik van elkaars voorzieningen. Het is nog onbekend wat een mogelijke fusie betekent voor het huidige personeel.

De nieuwe naam: Landschap
Volgens de directies van beide organisaties is het samengaan geen gevolg van de bezuinigingen op natuur, maar hebben deze de operatie wel versneld. Naar verwachting worden eerst de koepelorganisaties samengevoegd, daarna volgen de provinciale afdelingen. De 12Landschappen en Landschapsbeheer werken in de provincies Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland al samen onder de naam 'Landschap'. Die naam zal waarschijnlijk ook door de andere afdelingen gebruikt gaan worden.

Het grote voordeel van beide organisaties is dat zij zijn opgebouwd uit provinciale afdelingen. De afgelopen jaren is ook het natuurbeleid in Nederland gedecentraliseerd. De subsidies voor het onderhoud worden in het vervolg door de provincies verstrekt. Op dat niveau moet ook worden onderhandeld en samengewerkt met nieuwe partners als particulieren en bedrijven. Zij vullen de gaten die de terugtrekkende rijksoverheid laat vallen.

De Raad voor de Leefomgeving (Rli) wees er dit voorjaar in een advies op dat het natuurbeleid straks niet langer in Den Haag wordt gemaakt, maar in de provincies. 'Het is onontkoombaar dat de landelijke organisaties zullen decentraliseren', zei voorzitter Agnes van Ardenne toen. Door de strategische fusie krijgt de nieuwe organisatie een betere positie dan bijvoorbeeld Natuurmonumenten, dat nog steeds centraal vanuit 's Graveland wordt aangestuurd.

Nederland kent een groot aantal natuurorganisaties die begin de vorige eeuw zijn ontstaan en door contributies en subsidies konden overleven. Op de zogenaamde Woudschotenconferentie vorig jaar waarop vijftig van deze organisaties samenkwamen, was de conclusie dat deze versnippering vooral een antwoord was op een situatie uit het verleden, niet op de uitdaging van de toekomst. Adviesbureau McKinsey heeft berekend dat de natuurorganisaties jaarlijks meer dan 40 miljoen euro kunnen besparen als zij onderling beter samenwerken. Verschillende clubs gingen daarna op zoek naar mogelijkheden om samen te werken.

Zo zoeken Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten toenadering en gaan samen hun boswachterswoningen verhuren. Een groot aantal organisaties heeft deze week ook de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) opgericht waarin kennis wordt uitgewisseld. Dit kan een aanzet zijn voor de oprichting van een National Trust, naar Engels voorbeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden