De Phrynobatrachus afiabirago of Afia Biragokikker. Beeld
De Phrynobatrachus afiabirago of Afia Biragokikker.Beeld

Bedreigde diersoort

Een zeldzame kikker maakt van een Ghanees bos no-go-area voor de mijnbouw

Onno Havermans

Het Atewa-bos in Ghana is aangewezen als beschermd natuurgebied. Er huist een zeldzame kikkersoort, die met uitsterven wordt bedreigd.

Phrynobatrachus afiabirago heet-ie, de Afia Biragokikker. Pas twee jaar geleden ontdekt in de moerassen van het Atewa-bos in Ghana en direct als ernstig bedreigd op de rode lijst gezet. De kikker dwingt daarmee nu een beschermingsstatus af voor het hele natuurgebied, met honderden plantensoorten, meer dan vijftig soorten zoogdieren, 230 soorten vogels en 570 soorten vlinders. Het gebied levert schoon drinkwater aan vijf miljoen Ghanezen.

Uitgerekend in dit bijzondere natuurgebied wil de Ghanese regering bauxiet gaan winnen. De voorbereidingen voor deze mijnbouw zijn al twee jaar geleden in gang gezet, ondanks grote bezwaren van natuurorganisaties wereldwijd.

Essentieel leefgebied

Dankzij de kikker is het bos nu echter opgenomen op de lijst van de Alliance for Zero Extinction (AZE), met locaties die essentieel zijn als leefgebied voor dieren die met uitsterven worden bedreigd. Een gebied kan de AZE-status krijgen als 95 procent van de gehele populatie van een bedreigde soort er leeft. In het Atewa-bos geldt dat voor de Afia Biragokikker.

De internationale unie voor natuurbehoud IUCN had het Atewabos al aangewezen als sleutelgebied voor de biodiversiteit. Met de AZE-status is het bos een no-goarea geworden voor bedrijven en banken die zich houden aan de afspraken voor projectfinanciering van de International Finance Corporation, legt Jan Kamstra, senior expert natuurbehoud bij IUCN NL uit. Of Ghana nu afziet van de mijnbouw is onzeker. “Maar het zal daarvoor wel meer moeite hebben om financiering te krijgen en om geïnteresseerde bedrijven te vinden”, zegt Kamstra. “En Ghana wil graag zijn reputatie hooghouden ten aanzien van transparantie, duurzaamheid en het volgen van ‘best practices’.”

Lees ook:

Goed nieuws: de olifantsspitsmuis, het dwerghertje én de reuzenbij zijn niet meer vermist

Decennia vermist, maar teruggevonden: de olifantsspitsmuis, het dwerghertje en de reuzenbij. Een natuurorganisatie vindt in drie jaar tijd vijf verdwenen soorten terug.

Mijnsluitingen: goed voor het milieu, maar slecht voor de vrouwen

Door het verbod op kleinschalige mijnbouw zitten meer dan een miljoen Ghanezen zonder werk en inkomen. Vooral voor vrouwen, die al slechter af zijn dan mannen, heeft de ban grote gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden