Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Een zebrarups in paniek

Zebrarupsen Beeld Maartje Geels, Koos Dijksterhuis

Gisteren vroeg ik mij af waarom één jacobskruiskruid door tien zebrarupsen wordt bevolkt, terwijl de plant ernaast onaangeroerd blijft. De volgende dag hebben de zebrarupsen die ene plant tot op de stengel gestript. Ze stappen over naar andere planten…

Dat overstappen doen ze door zich aan hun achterste pootjes vast te klampen, zich te strekken en met hun kop naar de buurplant te reik­halzen. Daar trekken ze zich op. Als er één valt, bijt hij zich bliksemsnel vast en hangt hij aan zijn kaak. Hij trekt zich op en begint te eten.

Paradijs

Als dit zo doorgaat, hou ik geen jacobskruiskruid over. Dat is jammer, want die bloemen zijn mooi en een paradijs voor zo’n honderdvijftig insectensoorten. Maar goed, ik heb nu nog genoeg planten en anders ­komen ze volgend jaar wel weer ­terug. Als ze maar niet allemaal op zijn voor de rupsen zich kunnen ­verpoppen tot van die schitterende rood met zwarte sint-jacobsvlinders!

Hé, één rups verlaat de kaalge­vreten plant in de tegenovergestelde richting en komt op de tot nu toe rupsvrije plant terecht. Die begint net onbekommerd te bloeien.

Gek van de pijn

De eenzame avonturier settelt zich ondersteboven aan de onderkant van een blaadje, maar lijkt te schrikken en kruipt snel weg. Hij holt rond, en reikhalst in de lucht, alsof-ie zo snel mogelijk weg wil. Ik kijk goed en zie een zwarte wegmier naast hem. De mier heeft hem vast gebeten. Er klauteren meer mieren over de plant, want er zijn bladluizen. Mieren melken bladluizen en jagen bladluiseters weg. Ik zag al een lieveheersbeestlarve, dat is een luizenvreter pur sang, en de mieren ­beschermen hun melkkoetjes ertegen. De mier zal de rups ook als bedreiging zien. De giftige rups moet bitter smaken, maar het doel wordt bereikt, de rups wordt gek van de pijn en vlucht terug naar de kale plant.

De rups rent weg, valt, en klimt in een veilige plant. Ik maak er een filmpje van.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden