Weblog

Een windhek vóór de horizon is echt niet slim

Tussen de duurste plek, IJmuiden Ver, en de goedkoopste dicht bij de kust, liggen nog alternatieve locaties die volgens de ene deskundige 'moeilijk bruikbaar zijn' en volgens een ander 'snel ook worden volgebouwd'. Beeld Noordzeeloket/VD
Tussen de duurste plek, IJmuiden Ver, en de goedkoopste dicht bij de kust, liggen nog alternatieve locaties die volgens de ene deskundige 'moeilijk bruikbaar zijn' en volgens een ander 'snel ook worden volgebouwd'.Beeld Noordzeeloket/VD

Windmolens van 200 meter hoog dicht bij de kust komen er hoe dan ook, meent onder meer Greenpeace, want: we hebben gewoon alle ruimte in ons deel van de Noordzee nodig. Hmm, denkt deze groenclub iets te veel in zwart-wit?

Vincent Dekker

Ik kom nog even terug op de windmolenplannen van de overheid voor de komende jaren. Waarbij onder meer 180 recordhoge turbines op 18 kilometer uit de kust moeten gaan verschijnen. Een plan dat straks de einder achter een 'windhek' zal doen verdwijnen.

Is dat erg? Veel reageerders vinden dat ik niet moet zeuren. Overal in Nederland is de horizon al vervuild. Met industrie, met molens in 'achtertuinen', met snelwegen, noem maar op. Hoe durf ik voor de kust een uitzondering te vragen, is dan de strekking.

Voor alle duidelijkheid: ik woon zelf niet direct aan de kust, mijn uitzicht vanuit huis is dus niet in het geding. En ik ben een voorstander van windmolens. Toch zit dat windhek me niet echt lekker.

Laatste horizon
Juist vanwege alle horizonvervuiling die we al kennen, moet je als land je laatste horizon, die ook door veel buitenlanders wordt gewaardeerd, in ere houden.

Dan menen velen dat je met die drie miljard die 'ver in zee' extra kost, veel beter méér molens kunt plaatsen. Of huizen kunt isoleren. Tja, ik zou pleiten voor extra geld voor batterij-ontwikkeling, of dubbel zo efficiënte zonnepanelen. Maar Den Haag redeneert niet zo. Die stopt meevallers in de algemene pot, en bij de volgende verkiezingen worden daar leuke dingen voor de mensen mee gefinancierd. Wie weet wordt eindelijk het Kwartje van Kok op de benzine wel afgeschaft, of wordt er een extra snelweg mee aangelegd.

Grootste grief verdwijnt
Mijn idee is altijd dat je meer vliegen vangt met stroop dan met azijn. Wil je dat de kustbevolking je volgt in allerlei windmolenplannen, dan moet je ze ook iets kunnen bieden. En nu is er een mogelijkheid om binnen de begroting blijvend de grootste grief tegen de windmolens in zee te ondervangen. Ik zou zeggen: doen!

Alternatieven onbespreekbaar?
Maar kiezen voor ver weg levert uitstel op van al gauw twee jaar, aldus Greenpeace. Met andere woorden: dat alternatief wordt wel als alternatief gepresenteerd maar is bij voorbaat onbespreekbaar? En bovendien, aldus Greenpeace, zou het slechts uitstel van executie zijn, want we hebben gewoon alle locaties bikkelhard nodig. Sterker nog: er komen nog veel meer molens; 'you ain't seen nothing yet' klinkt het strijdbaar uit de groene hoek. Oeps denk ik dan, dat lijkt een regelrechte oorlogsverklaring aan de kustbewoners. Een cursusje 'stroop en azijn' zou bij Greenpeace geen kwaad kunnen.

Tussen 'ver weg' en 18 kilometer zit nog een tussenvariant op pakweg 50 kilometer uit de kust. Die kost officieel 1,5 miljard extra (maar volgens mij zal dat verschil kleiner zijn, zie mijn blog van dinsdag). 'Te moeilijk, want daar staan olieplatforms in de weg', heette het vorige week op de informatieavond. Maar even later liet een man van het ministerie van EZ zich ontvallen dat die lokaties wel eens heel snel alsnog gebruikt konden gaan worden.

Groter is beter
Ik voorzie dat de windturbines die straks op 18 kilometer uit de kust geplaatst gaan worden, niet de 8 MW-joekels van 205 meter tiphoogte worden die nu worden voorgespiegeld. Die zijn nu de norm, maar 10 MW-molens zijn al in aantocht, en over een paar jaar hebben we het over 12 MW of meer. Om over de echte superjoekels van 50 MW en meer dan 300 meter hoog nog maar te zwijgen.

Die moeten er vooral komen, maar wel achter de horizon. Dat kan dan ook, want hoe groter hoe efficiënter. Die turbines betalen zich dan ver weg sneller terug dan de achterhaalde 8 MW-masten die Greenpeace, en in hun kielzog Den Haag, nu met alle geweld dicht bij de kust wil hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden