BoekrecensieBloeiende duinen

Een uitnodigende leestocht door het duin

null Beeld
Beeld

Tip voor wie nog van de late bloeiers in de duinen wil genieten: ‘Bloeiende duinen’ van Rolf Roos. Roos, uitgever van diverse duinboeken waaronder de reeks ‘Duinen en Mensen’, beschrijft hier de héle Nederlandse kuststrook. Een tocht van Het Zwin in de Zeeuwse delta tot Rottum in het noordelijkste puntje van de Waddeneilanden. Roos bezocht alle duingebieden en kreeg tientallen beheerders, onderzoekers en duinfanaten mee in het schrijven van het boek.

Een duidelijke doelgroep voor zijn boek heeft hij niet, schrijft Roos in het voorwoord. Dat blijkt ook wel een beetje in het verloop van het boek, maar hinderlijk is dat niet; je kunt eruit pikken wat je wilt. Interesse in planten is wel handig, want waar eerder vooral mensen in de duinen centraal stonden, draait het nu vooral om de duinflora. Door het hele boek verspreid staan in kaders de 100 meest typische duinplanten gepresenteerd, ‘de grote 100’. De stelling van Roos is dat een lezer die deze planten kent en ze ecologisch kan plaatsen, de duinen begint te begrijpen. Om daarbij te helpen, is elke soort voorzien van een ‘ecologische barcode’ die iets zegt over de voorkeuren van de plant voor de vier sleutelfactoren water, kalk, voedingsstoffen en zout. Of alle lezers dit begripsniveau bereiken, is zeer de vraag, maar ook voor duinliefhebbers met minder ambitie is het een interessant boek. Het geeft vrij toegankelijke informatie over de vorming, opbouw en geschiedenis van het duin, waaronder de vijf duinrevoluties in de afgelopen 150 jaar: bebossing, waterwinning, natuurontwikkeling, kustversterking en recentelijk vervuiling en opwarming.

Het grootste deel bestaat uit beschrijvingen van alle duingebieden. Handig daarbij zijn de hotspots, wandelingen langs minimaal tien kenmerkende plantensoorten, die online door de lezer zijn te raadplegen. Kortom: een boek dat uitnodigt om zelf een tocht door het duin te maken, of in elk geval door een deel.

Bloeiende duinen, Rolf Roos (red.), Uitgeverij Natuurmedia, Hardcover, 240 pagina’s €39,50 Beeld
Bloeiende duinen, Rolf Roos (red.), Uitgeverij Natuurmedia, Hardcover, 240 pagina’s €39,50
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden