natuurdagboek

Een trap in het land!

Beeld Foto Reinder de Boer

Vorige week werd een zeldzame, hoenderachtige vogel betrapt in een bollenveld tussen Hillegom en De Zilk, vlakbij het toepasselijk genaamde dorpje Vogelenzang. Het betreft een kleine trap. Grote trappen bestaan ook, die zijn zo groot als kalkoenen, maar dan met een spanwijdte van twee meter veertig. Kleine trappen zijn kleiner, maar nog altijd kloeker dan een flinke leghorn.

De trap bij Vogelenzang trekt bekijks onder vogelaars die zich op de Noorder Leidsevaart groeperen. Die vaart scheidt hen van het veld waar de trap zit. Dankzij het water moeten ze een behoorlijke afstand tot de vogel bewaren. Wellicht blijft die daarom zitten waar hij zit. Anders was de schare met lenzen behangen gegadigden ongetwijfeld opgerukt en was het dier gevlucht. Nu dauwtrapt hij of zij daar onbekommerd langs een slootrand, soms samen met wat meerkoeten. Ik ben in de buurt en neem een kijkje. Kennelijk is er in die verruigde slootrand iets te eten. Zaden misschien, of insecten, al kan ik me die moeilijk indenken in deze, naar chemicaliën ruikende akkers.

De kleine trap mist de gitzwarte hals met witte strepen die een volwassen haan zou hebben. Die hals blaast hij op, als een haan een hen wil versieren. Dit zal dus een hen zijn, of een jonge haan die nog geen zwart heeft.

Kleine trappen leven in Azië en Europa, waar ze grotendeels zijn uitgestorven. De meeste komen voor in Spanje en Portugal, in een krimpend areaal natuurlijke graslanden. In Frankrijk nam de hoeveelheid kleine trappen tussen 1978 en 2000 met 94 procent af. De laatste paar honderd redden zich op braak gelegd bouwland, dat er dankzij steeds intensievere landbouw ook nauwelijks meer is. Ook in Zuid-Italië komen er nog een paar voor. Met satellietzenders is ontdekt dat er uitwisseling is tussen Franse en Spaanse kleine trappen. Ze zijn vrij reislustig – zo eens in de vier jaar waagt zich er een helemaal naar Nederland.

Natuurdagboek 

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden