CO2

Een tiende minder CO2-uitstoot in EU in coronajaar 2020

Activisten van de milieuorganisatie Greenpeace protesteren met met vlammen verlichte CO2-letters voor de Brandenburger Tor tegen de klimaatverandering in Berlijn, Duitsland, donderdag 6 mei 2021.  Beeld AP
Activisten van de milieuorganisatie Greenpeace protesteren met met vlammen verlichte CO2-letters voor de Brandenburger Tor tegen de klimaatverandering in Berlijn, Duitsland, donderdag 6 mei 2021.Beeld AP

De CO2-uitstoot in de Europese Unie door verbranding van fossiele brandstoffen is in 2020 met 10 procent afgenomen.

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. Door lockdowns reisden minder mensen van en naar het werk, kon er minder worden gevlogen en draaiden fabrieken tijdelijk op verminderde kracht, wat sterk bijdroeg aan de daling.

In de berekeningen van Eurostat gaat het om de CO2 die vrijkomt bij productie van energie, bijvoorbeeld als benzine, kolen of aardgas wordt verbrand. Dit is de bron van ongeveer driekwart van alle broeikasgassen in de EU. De coronapandemie zorgde er in alle 27 lidstaten van de EU voor dat er minder CO2 werd uitgestoten.

Daling het sterkst in Griekenland

Het sterkst daalde de uitstoot in Griekenland, waar de CO2-uitstoot met 18,7 procent afnam. Estland volgde op een tweede plek met een vermindering van 18,1 procent. In Nederland was de afname iets meer dan 8 procent.

Eind vorig jaar stelde de Europese Unie zich strengere klimaatdoelen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, in plaats van de eerder beloofde 40 procent.

Lees ook:

Coronaherstelfonds: veel landen willen vergroenen en digitaliseren, Nederland heeft als enige nog geen plan

Stukje bij beetje druppelen de nationale plannen binnen voor de besteding van honderden miljarden euro’s. Die moeten de EU-economie weer op de been helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden