NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Een spookachtige verschijning in mijn koplampen: de kerkuil

Soms hoor ik door het slaapkamerraam een rans­uil roepen. ‘Woe’, zegt hij dan. Laatst antwoordde ik een keer met een naar mijn idee gelijkluidende ‘woe’. Je weet niet hoe een vogel zo’n nabootsing interpreteert. Imitatie is gebruikelijk in de vogelwereld. Spotvogels en spreeuwen doen allerlei vogels na, en zo zijn er meer. Kennelijk laten ze daarmee horen hoe goed ze hun stem beheersen, om indruk te maken op vrouwtjes.

Imiteren luistert nauw. Dat de ransuil in mij een soortgenoot zou vermoeden, is onwaarschijnlijk.

Toch, als ik een bosuil nadoe, antwoordt de uil meestal wel en soms komt-ie zelfs op me af. Ik ben eens aangevallen door een bosuil die kennelijk geen ander mannetje in de buurt duldde. Ook steen- en dwerg­ooruilen hebben weleens op mijn imitatie gereageerd; doorgaans met een antwoord dat ineens van dichterbij komt.

De ransuil echter reageerde niet. Zou ik een zo dominante roep ten gehore hebben gebracht, dat-ie van schrik zijn snavel hield of vluchtte? Het duurde zes weken, toen hoorde ik weer het vertrouwde ‘woe’. Ik klemde mijn snavel stevig dicht.

Het is een goede tijd voor uilen. In een week hoorde ik bosuilen en een ransuil, zag ik een velduil en een kerkuil.De kerkuil vloog voor de auto langs, toen ik vlak na middernacht naar huis reed. Ik remde ad rem, al was dat niet nodig geweest, maar je weet nooit. Het verkeer is een geduchte doodsoorzaak voor kerkuilen.

Een andere geduchte doodsoorzaak voor kerk- en alle uilen is muizen- en rattengif. Dat het een goede tijd voor uilen is, komt door de vele veldmuizen. Het duurt even voor er zoveel uilen zijn dat die muizen zich niet meer durven voortplanten. Daar willen mensen niet op wachten. Er wordt veel muizengif gestrooid. De lusteloze muizen zijn een makkelijke prooi en doden zo hun natuurlijke vijanden. Een kerk­uil in koplamplicht is een spookachtige verschijning. Prachtig!

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden