Jelle's WeekdierRattenslang

Een slang, een bijzondere bedgenoot

Enkele inwoners van Papendrecht kregen deze week, op 11 mei om precies te zijn, de schrik van hun leven. Een 16-jarige jongen trof ’s morgens bij het ontwaken een ruim tachtig centimeter lange slang aan in zijn bed. Mind you, een slang! Stelt u zich dat eens voor, dat u zich ’s morgens, waarschijnlijk nog flink slaperig en met half gesloten ogen, omdraait in uw bed en daar ineens een levende slang aantreft, alsof u ergens diep in de binnenlanden van Congo of Thailand overnacht, waar zoiets wellicht te verwachten valt. Maar niet in Papendrecht of all places. Hoe de slang in dat bed is terechtgekomen vermeldt het verhaal niet. Het geval haalde de ­berichtensite van de NOS.

Ook op 11 mei werd een anderhalve meter lange rattenslang aangetroffen in een bed in Amsterdam. Het onfortuinlijke dier heeft zijn onaangekondigde slaappartijtje in tegenstelling tot zijn Papendrechtse soortgenoot niet overleefd; hij kwam voortijdig aan zijn eind met een tafelpoot in de nek, zo toonde een foto op de website van AT5 ons. Diezelfde ochtend zat er trouwens in Zaandam een rattenslang in een busje van PostNL, ook dat nog. En al eerder, op 9 mei, werd een rattenslang aangetroffen in een tuin in Goes. Dat exemplaar werd naar de reptielenopvang gebracht, zo meldde het AD. Bizar. Vier rattenslangen in drie dagen tijd, waarvan twee exemplaren in bed. Het is kennelijk rattenslangenseizoen.

Van ophidiofoob naar ophidiofiel

De voorvallen roepen bij mij drie vragen op: wat is een rattenslang? Wat doen die dieren in een bed? Waarom kruipen hier in Nederland überhaupt rattenslangen rond? Die laatste vraag is de meest interessante.

Een rattenslang is een slang uit de familie der toornslangen, de Colubridae. Er leven wereldwijd meer dan 2500 soorten. Ook in ons land komt van nature een lid van de Colubridae voor, namelijk de gladde slang Coronella austriaca. Daarnaast is ooit de Russische rattenslang Elaphe schrenckii in de buurt van vliegveld Eelde geïntroduceerd; er heeft zich daar een populatie gevormd.

Colubridae zijn niet giftig zoals adders, daar hoeft u dus niet bang voor te zijn. Maar ja, het zijn wel slangen die dikwijls meer dan een meter lang kunnen worden en wij mensen zijn sinds de prehistorie behept met een aangeboren afkeer voor slangen. Ophidiofobie heet dat, slangenangst, en tijdens ons vroege bestaan op de Oost-Afrikaanse savanne moet dat een goed overlevingsmechanisme zijn geweest. Nu is het vooral hinderlijk. Een deel van de mensen is doorgeslagen naar de andere kant, dat zijn  geworden. Zij houden slangen als huisdier. Een favoriete soort is de rode rattenslang Pantherophis guttatus, afkomstig uit Mexico en de zuidelijke VS. Er zijn diverse web­sites van dierenwinkels die de slangen aanprijzen. Ze zijn gemakkelijk te houden, amper agressief en eten eens per week een muis. En het zijn meesters in het ontsnappen uit hun terrarium. Neem ze het eens kwalijk in deze lockdowntijd. Maar omdat ze dan ook hun warmtebron missen, gaan ze daar naar op zoek – en wat is er dan aantrekkelijker dan een opgewarmd bed?

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier dat het nieuws haalt. Tijdens de coronacrisis blijft ook hij vaker thuis en schrijft hij over huisdieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden