Een schone Mount Everest: weg met de poep!

Mount Everest: een prachtige berg en een storthoop vol uitwerpselen. Beeld ap
Mount Everest: een prachtige berg en een storthoop vol uitwerpselen.Beeld ap

Degene die z'n uitwerpselen tijdens een klim op de Mount Everest laat liggen, riskeert vanaf vandaag een boete. Nepal wil de hoogste berg ter wereld schoon hebben en gaat hiervoor alpinisten die niet terugkomen met ten minste acht kilo aan afval, bekeuren met een boete van ruim 3500 euro.

Jaarlijks beklimmen ongeveer driehonderd mensen de Mount Everest. Behalve tentjes, gebroken ladders en luchtflessen is er dus ook vooral poep op de berg te vinden. Volgens Ang Tshering Sherpa van de Nepalese bergbeklimmersbond zijn de uitwerpselen het grootste probleem en zorgen ze voor een 'onaangename' geur als de sneeuw verdwijnt. Het is ook een gezondheidsrisico voor de bewoners van de regio die afhankelijk zijn van de rivieren die door het bergwater worden gevormd.

Nog strenger
Peter Boogaard beklom de Mount Everest in 2012. Volgens hem mogen de Nepalezen nog een stapje verder gaan om het probleem op te lossen: "Tijdens de klim verzamel je wel meer dan acht kilo, bijvoorbeeld verpakkingen van eten en brandstof, dus die regel mag wat mij betreft nog strenger worden."

Boogaard herkent de 'onaangename' geur en de grote hoeveelheid aan troep waar Sherpa het over heeft: "In het gebied rondom het basiskamp (5350 meter) is het vaak een smerige boel. Vooral sommige Amerikanen en Oostblokkers hebben nog wel eens de neiging om hun troep niet op te ruimen. Als je eenmaal vanuit het basiskamp omhoog gaat, is het probleem stankoverlast niet meer aanwezig; vanaf 6000 meter vriest het constant hard genoeg en bevriezen je keutels in no-time. Je ruikt er dan niks meer van."

Over Sherpa's uitspraak over de gezondheidsrisico's voor de bewoners, is Boogaard sceptisch: "Ik denk dat dit wel meevalt. De hoeveelheid poep van de paar honderd man in het basiskamp valt waarschijnlijk in het niet in vergelijking met de hoeveelheid dierenpoep én de poep van de dalbewoners zelf, want er zijn geen riolen in de vallei. Overigens: voordat het water beneden is, is het ondertussen enorm verdund."

Opruimen in een zakje
Je behoefte doen is niet zomaar een karweitje. "Je moet het op de juiste plekken doen. Als je het ergens in een gletsjerspleet doet zal er niemand last van hebben, maar als je dat op een vlak stuk bij het basiskamp doet natuurlijk wel", aldus Boogaard.

Maar hoe gaat het dan precies in z'n werk, als een klimmer een grote boodschap moet doen? "De uitwerpselen kunnen worden opgeslagen in een plastic zak: het bevriest toch heel snel op die hoogte. Eenmaal terug bij het basiskamp worden de zakken verzameld, zodat deze bij de uiteindelijke terugreis meegenomen kunnen worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden