Een Poolse klimaatdeal laat op zich wachten

Een als kerstman verkleedde demonstrant tijdens de VN-top in Katowice Beeld EPA

De klimaattop in Polen snakt nu naar succes. Afspraken waarmee landen het Parijs-akkoord kunnen halen, liggen er nog niet. Vrijdag is een doorbraak nodig, al behouden de deelnemers zich een uitloop tot zaterdag voor. 

Oliestaten liggen dwars, net als ­kolenlanden Australië en Brazilië. Gastheer Polen, zelf ook vervuilend, stuurt wel aan op klimaatsucces, onder druk van milieuorganisaties. Resultaat ligt binnen bereik, zei VN-klimaatchef Patricia Espinosa optimistisch.

Het belangrijkst is dat er een draaiboek komt om te regelen dat landen hun belofte om CO2-uitstoot te laten dalen echt uitvoeren. Sinds deze week ministers arriveerden is het in de maak. De vraag is of de teksten ­helder en streng genoeg worden.

Volgens milieuorganisaties dreigen oliestaten afspraken te traineren. Dat mag niet gebeuren, zei VN-baas António Guterres. Ook talloze politici, milieuorganisaties, bedrijven en beroemdheden vragen om daadkracht; actie is het meestgehoorde woord, maar het maakt geen diepe indruk in Katowice. 

Vlottrekken

Want ook het opkrikken van de ambitie, om mondiale opwarming op 1,5 graad te houden, vordert traag. Wel is een coalitie opgestaan met EU-landen, Canada en Nieuw-Zeeland, die dat wil vlottrekken. Dit is hoopgevend, voor de meest kwetsbare (eiland)staten, die klimaatschade lijden.

Voor de sterke klimaatactie, die het VN-klimaatbureau IPCC dringend ­bepleit, zou het helpen als Europa of China het voortouw neemt. Of liever nog: die twee samen. De Chinese delegatie is positief gestemd, maar relatief stil. Europese leiders, zoals energiecommissaris Cañete, vragen om verhoogde inzet, maar hebben ook interne problemen: Franse onrust, de brexit.

Ondertussen pleit het Trump-team voor vuile brandstof, tot woede van Amerikanen in Polen die om klimaatactie vragen. “We hebben een morele plicht tot samenwerking”, zei oud-vicepresident Al Gore in een toespraak. Trump, die met Rusland, Koeweit en Saudi-Arabië de risico’s miskent, noemde Gore fel maar kort ‘incompetent’.

Lees ook:

Zeventien uur in de trein naar Katowice

Wereldleiders willen vandaag in Polen afspreken hoe ze het Parijse klimaatakkoord halen. Duizenden groene lobbyisten togen naar Katowice, om actie te vragen.Drie doorgewinterde Nederlandse deelnemers over hun verwachting.

Wiebes: Klimaatkosten blijven binnen de perken en dat moet iedereen zo voelen

Minister Wiebes blijft optimistisch over het halen van de klimaatdoelen. ‘Aan de klimaattafels zie ik nog steeds voortgang.’

Zonder klimaatactie dreigt een diepe geldcrisis, waarschuwt de financiële sector

IJsberen, eilanden en poolkappen worden bedreigd. En voeg de hele wereldeconomie maar aan dat rijtje toe, zeiden 450 pensioenfondsen en verzekeraars samen in Polen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden