Nieuws Kauri-boom

Een kauri-boom laat zijn soortgenoot niet sterven

De nog levende kauri-stronk. Beeld Sebastian Leuzinger. Auckland University

De stronk had geen gebladerte meer, maar zijn hout was niet dood. De stronk leefde, zagen twee Nieuw-Zeelandse wetenschappers die aan de wandel waren. Ze renden naar huis om hun meetapparatuur te halen. Die wees uit dat er inderdaad een levendige stroom was van water en voedingsstoffen in het hout.

Omdat deze stronk, een kauri, zelf geen bladeren had, die gewoonlijk uit zonlicht de bouwstoffen voor de plant maken, moest zijn voeding van elders komen. Waarschijnlijk van de andere kauri’s, die deze stronk omringden en die met hun bladerdek tientallen meters in de hoogte reikten. De wetenschappers konden zien dat de stronk van hen afhankelijk was. Op zonnige dagen, als levende bomen via hun bladerdek veel water verdampen, was er in de stronk nauwelijks vochtstroom. In de nacht, wanneer bomen weinig verdampen, gebeurde in de stronk juist veel.

De kauri’s bleken via hun wortels met elkaar verbonden. Zulke wortelverbindingen komen vaker voor tussen levende planten. En het voordeel voor deze stronk was duidelijk – hij zou anders sterven. Maar waarom zouden de andere kauri’s deze niets producerende stronk in leven houden?

De wortelverbindingen, vermoedden de Nieuw-Zeelanders, waren er al toen deze stronk nog een blakende boom was. En de andere kauri’s kunnen via dit wortelstelsel uit een veel groter gebied water en voedingsstoffen putten.

Als we door een bos lopen, zien we individuele bomen. Misschien, is de boodschap van de onderzoekers in vakblad iScience, moeten we ze meer gaan zien als een gemeenschap, als een superorganisme, waarin stammen via wortelverbindingen verenigd zijn. Het zou nieuw licht kunnen werpen op de kracht, maar ook de kwetsbaarheid van een bos.

Lees ook:

Al dat gezaag leidt nooit tot echt natuurlijk bos

In Europa behoort ons land qua natuurbescherming tot de achterhoede, schrijft columnist Patrick Jansen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden