Een groene ’Tour de Noordzee’

Wetenschapsjournalist Jos Wassink (50) is zondag op de fiets gestapt voor een tocht van drie maanden rond de Noordzee. Hij bezoekt 35 duurzame energie- en visserijprojecten.

Waarom wilt u dit zo graag?

„Ik heb een zwak voor de Noordzee. Ik ben geboren in Den Helder en als ik de zee ruik, dan word ik gelukkig. Drie jaar geleden las ik over een fietsroute rond de Noordzee. Ik kwam op het idee om tegelijk aandacht te vestigen op goede duurzame ontwikkelingen, een onderwerp dat ik belangrijk vind. Nederland loopt achterop in Europa. Er zijn alleen lokale duurzame projecten. Ik wil laten zien dat het helpt als de overheid zijn nek uitsteekt, zoals in Duitsland. Toen ik het plan voorlegde aan mijn roeimaatje Koos Termorshuizen, was hij ook enthousiast.”

Is 6000 kilometer fietsen de beste manier om duurzame ontwikkeling op de kaart te zetten?

„Het fietsen zelf niet, maar misschien helpt de media-aandacht die de tocht oplevert. Ik maak drie bijdragen voor de Wereldomroep. Die komen pas op de radio als we weer thuis zijn, want het is te ingewikkeld om onderweg te monteren. Tijdens de reis houden we een weblog bij. De fietstocht moet uiteindelijk een boek opleveren. Met Koos heb ik eerder een boek geschreven over de rivier de Eem.”

Naar welke bezoekjes kijkt u het meeste uit?

„Op de Orkney-eilanden staat het Europese testcentrum op het gebied van getijdenenergie. Iedereen ziet dat het geklots van de golven een grote energiebron voor de toekomst is. En de golven zijn daar enorm sterk. Als de apparatuur het op Ork-ney uithoudt, dan kan die overal tegen.

Verder gaan we langs de Deense plaats Tvind, de bakermat van de windenergie. De bewoners begonnen dertig jaar geleden met windmolens. Ze hadden nooit gedacht dat windenergie zo groot zou worden.”

U neemt allerlei elektrische apparaten mee. Is dat wel duurzaam?

„Als we het te dogmatisch aanpakken, is de lol er vanaf. Mobiele telefoons hebben we niet alleen nodig om te bellen, maar ook als gps-apparaat. Ons laptopje is op alle mogelijke manieren verbonden met het internet. Verder heb ik opnameapparatuur voor de radio. Zonder batterijen en laders is de operatie niet mogelijk. Gelukkig is de fietstocht zelf klimaatneutraal.”

De tocht is lang. Houdt u dat fysiek vol?

„In de 90 dagen hebben we 35 afspraken gepland. Op de andere dagen fietsen we telkens ongeveer 100 kilometer. Onze oefentocht van Zwitserland naar Nederland ging uitstekend. Als we geen peesontsteking of zadelpijn krijgen is het goed te doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden