null Beeld

Groene ClaimHondenvoer

Een fruitsmoothie voor honden, hoe duurzaam en gezond is dat?

Denk je net dat je lekker bezig bent door minder vlees te eten, schotel je de viervoeter nog steeds dood dier voor. Is plantaardig hondenvoer de oplossing? Bij Van Pom denken ze van wel.

Robin van Wechem

Franse bulldog Pom had een probleem. Dierlijke eiwitten kan ze niet verdragen, zodat de meeste hondenbrokken geen optie zijn. Haar baasje Priscilla van Ooijen probeerde van alles om haar weer aan het eten te krijgen. Tegenwoordig smikkelt ze van vers bereid vlees, aangevuld met plantaardige voeding. Haar vleesconsumptie is zo 10 tot 20 procent lager in vergelijking met honden die geen groenten eten.

Voor Van Ooijen was de zoektocht naar Poms geschikte dieet de aanleiding voor een eigen bedrijf. Met Van Pom maakt ze aanvullend hondenvoer van groenten en fruit. In conventioneel hondenvoer ontbreken die volledig, terwijl ze wel gezond zijn voor honden. De porties worden verpakt in kartonnen cups en ingevroren, zodat ze langer houdbaar blijven.

Honden met overgewicht

“Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat honden, net als mensen, baat hebben bij plantaardige voeding. Honden kunnen 10 tot 20 procent van hun dagelijkse voeding uit groenten halen. De vezels dragen bij aan gezonde darmen en ontlasting.” Een fijne bijkomstigheid is dat de plantaardige tussendoortjes volgens Van Ooijen helpen met afvallen. Honden hebben inmiddels namelijk net zo vaak overgewicht als mensen.

De nieuwste creatie van het bedrijf is de Dog Smoothie Ice, een fruitsmoothie met weinig calorieën. In de Pom Berry zitten aardbeien, watermeloen, verse rijstpap, biet en bosbes. De Pom Coloda bevat banaan, ananas, verse rijstpap, pompoen en kokosolie. De rijstpap verlaagt het suikergehalte in de smoothies.

 Van Pom maakt aanvullend hondenvoer van groenten en fruit.  Beeld
Van Pom maakt aanvullend hondenvoer van groenten en fruit.

Deskundigen staan niet direct te juichen voor een plantaardig dieet. “Wat mij betreft krijgen honden gewoon hondenvoer,” zegt Ronald Corbee, specialist gezelschapsdierenvoeding aan de Universiteit Utrecht. “Ik word niet echt vrolijk van de beeldvorming en het vermenselijken van een dier.”

Myriam Hesta, professor dierenvoeding aan de Universiteit Gent, sluit zich daarbij aan. “We zien een toename van zogenaamde ‘pet parents’, mensen die hun hond als een volwaardig gezinslid behandelen. Vaak kopiëren ze hun eigen voedingspatroon naar het dier en staan ze niet stil bij het feit dan honden andere voedingsbehoeftes hebben dan mensen.”

Een fruitsmoothie helpt een dikke hond niet

Plantaardige voeding is niet per se gezond, zegt Corbee. “Honden zijn aangepaste carnivoren, die de meeste voedingsstoffen halen uit dierlijk materiaal. Ze zouden uitsluitend op plantaardig voedsel kunnen leven, maar het is de vraag of ze daar baat bij hebben.”

Hesta is evenmin voorstander van een volledig plantaardig dieet, zeker niet voor puppy’s. “Soms denken mensen dat wat goed is voor hen, ook goed voor de hond. Dat geldt lang niet altijd. Chocola, uien en look kunnen giftig zijn voor honden. Het is ook niet automatisch zo dat een hond plantaardig eten lust.”

De producten van Van Pom zijn geen volledige maar aanvullende voeding, een soort gezonde tussendoortjes dus. Maar net als een handje wortels als tussendoortje mensen niet automatisch helpt met afvallen, helpt een fruitsmoothie een te dikke hond niet. “Honden krijgen onder andere overgewicht van te veel extraatjes of restjes van tafel. Het terugdringen van die extraatjes is belangrijk, net als het terugschroeven van de hoeveelheid ‘gewoon’ voer en meer beweging.”

In ‘gewoon’ hondenvoer zit restvlees

Benita Beekhof, verenigingsmanager van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren, weet dat in Nederland de helft van de honden en katten overgewicht heeft, waarbij 8 procent van de honden in de categorie ‘zware obesitas’ valt. “Honden worden steeds korter en minder vaak uitgelaten, waardoor ze te weinig calorieën verbranden. Ook krijgen ze regelmatig verkeerd eten, zoals stukjes kaas of koek.”

De groenten- en fruithapjes van Van Pom dragen dus niet automatisch bij aan de gezondheid van de hond, al verslechteren ze die waarschijnlijk ook niet. De milieuwinst lijkt vooral te zitten in het ontbreken van vlees. In ‘gewoon’ hondenvoer zit voornamelijk restvlees, zegt Corbee. “Hondenvoer wordt gemaakt uit eetbare bestanddelen van karkassen, die mensen niet in grote hoeveelheden eten. Dat voorkomt voedselverspilling. Tegelijkertijd wordt er zo wel een markt voor deze bestanddelen gecreëerd, waardoor het hoofdproduct (zoals kipfilet of biefstuk) betaalbaar blijft.”

Meer bewegen, een tip voor hond en baasje

Uit een studie van Pim Martens, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling (in het bijzonder mens-dier-natuurrelaties) aan Maastricht University, bleek in 2019 echter dat er te weinig dierlijke restproducten zijn om alle huisdieren te voeden.

De ecologische pootafdruk van honden in Nederland komt uit op 0,9 tot 3,66 hectare per jaar, afhankelijk van de grootte van de hond. Voor de productie van honden- en kattenvoer in Nederland zou een grondoppervlak nodig zijn dat vergelijkbaar is met 40 procent van het binnenlandse landbouw­areaal.

Martens pleit daarom voor meer bewustwording van waar we onze huisdieren mee voeden. Vis en kip hebben een lagere milieu-impact dan rundvlees, en dat geldt voor insecten al helemaal. In dat opzicht is plantaardig voer, zoals de aanvullende voeding van Van Pom, zo gek nog niet.

Het beperken van de voedselinname scheelt natuurlijk ook. Meer bewegen en minder eten is niet alleen beter voor trouwe viervoeters, maar ook voor hun huisgenoten. Te dikke honden hebben namelijk vaak te dikke baasjes.

In de serie Groene Claim worden als duurzaam aangeprezen producten kritisch bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden