Groene GidsDuurzame vloer

Een duurzaam tegelvloertje kan eeuwen mee

De zomervakantie komt eraan. Voor veel mensen het sein om de koffers te pakken en per fiets, trein, auto of vliegtuig de benen te nemen. Maar die paar weken vrij is ook het ideale moment om in huis te klussen. Een vloer leggen bijvoorbeeld. Kan dat ook duurzaam?

Vooropgesteld: de meest duurzame vloer is er een die zo lang mogelijk ligt. Iets nieuws aanbrengen betekent productie, bewerking, vervoer en afwerking en dat levert CO2-uitstoot en milieubelasting op. Maar soms is het toch echt nodig of gewenst de vloer te vervangen. Tip nummer één van een aantal sites op het gebied van duurzaam inrichten is dan: leg een ondervloer. De extra milieubelasting daarvan is minimaal en verlengt de levensduur van de laag die erop komt wel aanzienlijk.

Het is niet zo makkelijk dé duurzame vloer aan te wijzen. Dat hangt er maar vanaf waar je op let: levensduur; materialen; welke stoffen zijn nodig voor onderhoud; waar moet de vloer vandaan komen; hoe waren de arbeidsomstandigheden bij productie, om maar wat te noemen. Er bestaan verschillende keurmerken die op vloeren van toepassing zijn, maar die letten doorgaans op een paar aspecten. Er is geen algehele score te geven op alles.

Keurmerken

Een massief houten vloer scoort hoog op groene lijstjes. Het materiaal is hernieuwbaar, kan verschillende malen opnieuw opgeschuurd worden en gaat daardoor lang mee. Er komt geen lijm of kunststof aan te pas, zoals bij laminaat en vloerdelen. Zo’n vloer is soms ook tweedehands te koop, via Marktplaats of bij een handelaar in oude bouwmaterialen. Er zijn keurmerken voor hout. Staat er FSC of PFEC op, dan komt het uit goed beheerde bossen. Het hout schilderen met verf met oplosmiddelen is dan weer niet zo duurzaam en ook niet gezond. Beter is was of olie gebruiken.

Schoenen uit, doet de houdbaarheid van de vloer ook goed.Beeld Hollandse Hoogte / plainpicture

Bamboe is wellicht duurzamer dan hout, omdat bamboe veel sneller groeit dan bos. Dat is zo, maar de stroken bamboe moeten wel ­verlijmd worden met kunsthars, stelt de site duurzaamthuis.nl. Dat is geen milieuvriendelijk materiaal en de vloer is daardoor niet te recyclen, mocht de bewoner er weer vanaf willen. De vloerdelen worden doorgaans in Azië geproduceerd en moeten dus een lange reis afleggen. Het FSC-keurmerk voor hout, bestaat ook voor bamboe.

Zacht onder de voeten levert een dilemma op. Wol klinkt natuurlijk en groen, maar dat is niet helemaal terecht, constateert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De productie van wol belast het milieu meer dan het maken van kunstvezeltapijt of vloeren van plantaardige vezels, is de analyse van de organisatie. Schapen stoten het broeikasgas methaan uit, veroorzaken vermesting van het oppervlaktewater en hebben ruimte nodig.

Voor tapijt bestaat er het Gut-keurmerk. Daarbij mogen bij de productie geen schadelijke stoffen zoals zware metalen en bepaalde kleurstoffen gebruikt worden. Het ­Ökotex-keurmerk is eveneens op stoffen vloerbedekking te vinden. Dat is een gezondheidskeurmerk voor textiel.

Ook linoleum, bekend van de schoolvloeren, prijkt op groene lijstjes. Het is volledig gemaakt van natuurlijk materiaal. De basis is lijnolie, geperst uit zaden van de vlasplant, vermengd met houtmeel of kurk, kalksteen en hars van pijnboompitten. De rug is van jute of canvas. Zeil of vinyl is van kunststof gemaakt, daar komt dus olie aan te pas. Toch vindt Milieu Centraal het lastig te zeggen of de milieubelasting van linoleum automatisch lager is dan die van vinyl omdat er te weinig gegevens zijn over de teelt van de grondstoffen. Lino­leum wordt dan weer wel gemaakt zonder ­giftige stoffen, stelt duurzaamthuis.nl, het is volledig afbreekbaar en gaat zo twintig tot ­dertig jaar mee.

Papieren tapijt

Een papieren tapijt, dat bestaat ook. Handig voor mensen met allergieën, constateert duurzaamthuis.nl. Het is gemaakt van houtvezels van langzaam groeiende bomen, gemengd met water en hars. Er is veel minder ‘boom’ voor nodig dan voor een puur houten vloer. Echter, stelt de site, het papier krijgt een coating van fluorpolymeren. Die zijn niet goed afbreekbaar waardoor de vloerbedekking na gebruik moeilijk gerecycled kan worden.

Wie oude gebouwen bezoekt, kan zien dat stenen vloeren honderden jaren, zo niet nog langer meegaan. Alleen is dat meestal niet de horizon van de gemiddelde klusser. Als je zo’n soort vloer kiest, dan is beton het minst belastend, volgens Milieu Centraal. Klinkt onlogisch, omdat de productie van beton veel CO2-uitstoot kost. Maar, zegt de organisatie, de alternatieven, natuursteen of tegels van keramiek, pakken slechter uit voor de omgeving. Als ze daadwerkelijk een eeuw blijven liggen, zal het verschil kleiner uitpakken.

Nog één algemene tip van de site hetkanwel.nl: schoenen uit, doet de houdbaarheid van de vloer ook goed.

Lees ook:

Waar moet je op letten als je een betaalbare elektrische auto wilt?

Overstappen naar een volledig elektrische auto, veel particulieren willen het. Van de consumenten staat 37 procent te trappelen, weet de ANWB. Steeds meer merken verkopen batterijmodellen met een goed rijbereik.

Ik wil verantwoord consumeren. Moet ik dan biologisch gaan eten?

Biologisch eten is in opmars. Maar duurzamer is het niet per se. En voor de gezondheid maakt het weinig verschil.

Help, mijn cv-ketel is kapot. Tijd voor de warmtepomp?

Hoe voortvarend moet je zijn bij de aanschaf van een warmtepomp? Dat hangt onder meer af van de woningisolatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden