'Een dier doden is nooit leuk'

Koeien gaan eerst de 'tunnel' (rechts) in. Bij rituele slacht worden ze 180 graden omgedraaid voor de keel wordt doorgehaald. © Werry Crone

REPORTAGE - De slachter staat achter een muurtje als de koe binnen wordt geleid. Zo kan het dier het mes in zijn hand niet zien. Niet dat Frans Wouters - met zijn broers eigenaar van de slachterij - denkt dat de koe begrijpt dat het mes haar zal doden. Maar je hoeft het dier ook niet onnodig onrustig te maken, vindt hij.

De koe stapt gedwee in een soort tunnel. Het dier wordt vastgeklemd en het apparaat draait 180 graden om, waardoor de kop van de koe automatisch naar achteren valt en de nek zich uitstrekt - richting Mekka.

Dan komt de slachter tevoorschijn. In één snelle beweging, snijdt hij met vaste hand de twee halsslagaders en de luchtpijp van het dier door. Ondertussen zegt hij: 'Bismillah'. In naam van God.

Het bloed gutst uit de nek. De koe spartelt. Een fysieke reactie die niet direct op pijn wijst, volgens Wouters.

De Partij voor de Dieren wil dat deze manier van slachten stopt, omdat het dier onnodig pijn zou lijden. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer opnieuw het voorstel om de islamitische en joodse onverdoofde rituele slacht te verbieden.

Wouters (49) - katholiek en al dertig jaar slachter - begrijpt de ophef in de Kamer niet. In zijn slachthuis, Wouters bv in het Utrechtse De Hoef, wordt zowel onverdoofd ritueel geslacht als 'gewoon' geslacht. Het verschil is niet groot, zegt hij: het doden gebeurt bij allebei razendsnel.

Bij de gewone slacht loopt de koe in hetzelfde apparaat. Maar dan draait dat zich niet om en heeft de slachter in plaats van een mes een schietmasker in zijn hand. Een metalen pin schiet via het voorhoofd de hersenen in. De verdoofde koe zakt ineen. Daarna wordt de keel doorgesneden, zodat het bloed wegstroomt. Het lichaam spartelt.

Voor een leek is het moeilijk te zien of een koe meer pijn heeft bij de onverdoofde rituele slacht. En wetenschappelijk onderzoek is niet eenduidig. Volgens de één verliest een rund gemiddeld pas 1,5 minuut na de halssnede het bewustzijn. Volgens een ander onderzoek is de pijnsensatie er al na twee seconden niet meer, door een lage bloeddruk in de hersenen.

Daarnaast zijn er onderzoeken die beweren dat het gevoel van dieren ook niet wordt uitgeschakeld door het schieten met de pen. Alleen het motorische gedeelte van de hersenen zou geraakt worden.

Eén ding staat voor Wouters vast: "Een dier doden is nooit leuk." Als dat onverdoofd is, is het wel noodzaak dat het door een kundige snijder wordt gedaan. De slager bij Wouters, de Marokkaan Midach Kichouhi doet het werk al vijftien jaar. Zijn messen zijn vlijmscherp, zegt hij. Bovendien kijkt een medewerker van de Voedsel en Waren Autoriteit altijd over zijn schouder mee.

Kichouhi kan beide technieken uitvoeren, maar zal het vlees van de verdoofde koe nooit eten. Het vlees is niet halal omdat het niet volgens de regels in de Koran is geslacht.

Bij Wouters bv is inmiddels zo'n zeventig procent van de productie halal. Wouters hoopt dan ook dat de Kamer tot een compromis komt: "Laat ze in plaats van verbieden maar nog strenger controleren. Als dat al mogelijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden