Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Een bijzondere bij op Schier

Op Schiermonnikoog loop ik over het strand naar het oosten en langs de duinen terug. Op het verste punt van mijn wandeling ga ik in de luwte van de duinen zitten om mijn brood te eten. Ik zit op een zandige richel, tussen twee kleine duindoorns. Als ik iets verzit, prikken ze in mijn bil.

Er dwarrelen strandvliegen rond en over me heen scheren boerenzwaluwen en oeverzwaluwen. De boerenzwaluwen broeden ver weg, de oeverzwaluwen broeden vlakbij in holen in duinwanden. De meeste zwaluwjongen zijn al uitgevlogen.

Distelvlinders, koolwitjes en heivlinders fladderen om me heen en gaan soms even zitten op een bloem of op de grond.

Een bij zoemt langs en neemt plaats op mijn rugzakje. Een kleine, gestreepte bij met een wollig, oranje nekje. Ik richt mijn camera… batterij op. De reservebatterij blijkt ook leeg. Verdorie. Als ik eindelijk mijn telefoon gereed heb, vliegt de bij weg.

Heidezijdebijen

Hé, maar daar zit er net zo een op de grond. Ik schuifel er heen en neem foto’s. Thuis zoek ik op bijen­sites, zoals wildebijen.nl. Ik vermoed dat mijn bij een zijdebij is. Hij lijkt op de heidezijdebij, een naam die schreeuwt om woordspelingen, maar ik houd me in. Heidezijdebijen lurken aan struikhei en dat is hier niet.

Intussen ontdek ik meer bijen en ik zie holletjes in de grond. Het lijkt een kolonie. Wacht, er is ook een schorzijdebij. Die leeft, lees ik, op kwelders (vooral in Zeeland, waar kwelders schorren heten) en nestelt in kolonies in zandduintjes. Klopt

allemaal. Schorzijdebijen vliegen op zulte en kleine leeuwentand, die hier beide bloeien. Deze bijen komen op Texel en Terschelling voor en zijn in 2013 op Griend gesignaleerd. Zou ik een nieuwe bij voor Schier gevonden hebben?

Bijenkenner Huib Koel bevestigt dat het een schorzijdebij is. Ik licht boswachter Erik Jansen in. Die heeft een paar jaar geleden al een kolonie ontdekt, bij de Kobbeduinen. Nou ja, een tweede kolonie is ook mooi.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden